Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Compass Box No Name 2, b. 2019, 8.802 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 48.9%

Complex, Intrigerend en Absoluut Geweldig

Terwijl de No Name 1 het vooral moest hebben van de peat in your face Ardbeg, is deze No Name 2 iets delicater, maar daarom niet minder interessant. Integendeel zou ik bijna zeggen. Het recept van deze is namelijk 75.5% Caol Ila, 10.5% Talisker, 13.5% Clynelish en wederom is het laatste half percentje voorbehouden voor hun eigen Highland Blend. Het resultaat is deze geweldige, verrassend bleke, blended malt.

Za-lig-e neus op zeebries, walnoten, aardappelpuree, stokvis, vanille, honing, oester sap, nieuwe fietsbanden, meloen en suikerspin. ‘WTF is dees?’ zeggen ze in de Limburg. En de turf? Die is zo discreet dat je hem op de neus amper waarneemt. Een hint van rook in de verte, meer niet. Complex, intrigerend en absoluut geweldig. But that’s just me.

Het begint wat droog met flink wat assen, roet, scheepstouw en zelfs wat plastic zakken alvorens de meloen en iets van banaan zich kan laten zien. Wat zwarte peper en zoethout. Dan volgen de honing, vanille en iets van Haribo-beertjes, hoewel die de grootste moeite hebben om doorheen het rokerige geweld heen te priemen. Ja, het is waar, op smaak is de turf een pak meer uitgesproken.

In de finish maakt Caol Ila een buiging en zet een stap naar achteren, een duwtje in de rug gevend aan de Talisker, die verlegen lacht en zegt dat het een team effort is. De Clynelish pinkt een traan weg.

Wat een topwhisky! Een heel ander beestje dan de No Name 1, het is waar. Maar waar de No Name 1 me erg blij maakt voor een glas of twee, kan ik deze No Name 2 heel de avond lang sippen. Wat een geniet-whisky! Zo’n 120 EUR voor betaald. Elke cent waard, echt waar.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).