Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Compass Box Delilah’s 25th Anniversary, b. 2018, Sherry Casks, 8.520 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Chicago

In hartje Chicago opende Mike Miller zijn punk rock whisky bar Delilah’s in 1993 en die is sindsdien onafgebroken open geweest. Er zijn meer dan 1.000 bieren en spirits te krijgen. Zelfs het Belgische Oerbier en Duvel worden er geschonken. In 2013, voor de twintigste verjaardag, creëerde Compass Box de whisky Delilah’s, een speciale blend. Die bleek zo populair dat ze in 2018 de blend opnieuw samenstelden, maar wel een extra rijping op sherryvaten gaven. Er zou zo’n 10% grainwhisky in zitten – naar ik vermoed Cameronbrigde. Het resultaat is deze Delilah’s XXV.

Mocht je je aan een sherrybom verwachten, dan ben je er aan voor de moeite. Ik krijg vooral gebakken appels met kaneel, gekonfijte gember en een mespuntje nootmuskaat, enkele laurierblaadjes en flink wat karamelpasta. De invloed van de sherry is eerder beperkt, dus, maar deze neus is wel bijzonder aangenaam.

De body is prima, de sterkte ook. Nu komen de kruiden eerst, met kruidnagel en nootmuskaat op kop, gevolgd door sherrytoetsen in de vorm van gekonfijte appelsienschillen en kersensnoep. Iets te snoeperig naar mijn gading om echt te bekoren, maar verre van slecht. Hint van melkchocolade met gekonfijte stukjes fruit en noten in de mix, zoals die van Cadbury.

De finish is pittig gekruid, middellang en zacht drogend.

Aangename en erg toegankelijke whisky. Eentje om met vrienden te delen op kerstavond. In Chicago, dat spreekt.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).