Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Compass Box Oak Cross, b. 2017, Signature Range
Kleur: goud
ABV: 43%

 Aperitief

Compass Box maakt enkel blended malts, blended grains en blends. Het zijn whiskymakers, zeg maar. De Oak Cross is zo’n blended malt die ondertussen aan de core-range – of de Signature Range zoals ze het bij Compass Box zelf noemen – is toegevoegd. Hij bestaat uit 60% Clynelish, 20% Dailuaine en 20% Teaninich. Hij rijpte op vaten van Amerikaans eiken met spiegels van Franse eik – vandaar de naam Oak Cross.

De Clynelish laat zich op de neus onmiddellijk ontdekken door zijn typische waxy en fruitige karakter. Daarnaast een flinke florale toets (niet soapy!). Gestoofd steenfruit, vers afgereden gras en zachte honing. Wat vanille en kaneel en erg zachte toetsen van eik. Licht en erg toegankelijk, bijna delicaat.

Erg fruitig en floraal – bijna geparfumeerd – op de tong. Lekker waxy op Sevilla appelsienen, amandelen en walnoten. Wederom gestoofd geel fruit en iets van vanille. Prima balans, overigens.

De finish mocht wat mij betreft wat langer zijn, maar hij is wel erg mooi. Iets van lavendel op het sterfbed.

Dit is prima, hoor. En het feit dat je de Clynelish er zo goed doorheen proeft vind ik een pluspunt. Prima whisky voor het aperitief.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).