Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Compass Box Transistor, Brewdog’s Boilermaker Series, 1st Fill American Oak Barrels, 5658 bts
Kleur: goud
ABV: 43%

Duikboot

BrewDog, de innovatieve Schotse brouwerij die sinds 2007 furore maakt en ondertussen zelfs een bar in Brussel heeft geopend, vroeg drie whiskymakers om een whisky te ontwikkelen voor een Boilermaker. Wij kennen dat eerder als een duikboot of een kopstoot: een biertje met een jenever er naast (of liever er in). Een boilermaker is dus bier met whisky. Duncan Taylor leverde de blend Skeleton Key, het Nederlandse Zuidam leverde de 100% roggewhisky Torpedo Tulip en Compass Box leverde deze Transistor, gecreëerd om samen met de Punk IPA van BrewDog geschonken te worden. De whisky is een blend van Cameronbridge grain met volgende malts: Linkwood, Teaninich, Dailuaine en Clynelish en een deel van de whisky werd in Franse eik uit de Vogezen gerijpt.

De neus begint erg gesloten. Je moet hem al flink wat handwarmte geven alvorens hij zijn geheimen wil prijsgeven. Ik krijg tuinkruiden, paprikapoeder, oregano en witte peper op een zacht bedje van mango, ananas en bergamot. Wordt dan wat romig op kokosmelk en banaan. Wat ontbijtgranen. Maar als ik heel eerlijk mag zijn (en dat mag ik), dan is dit een weinig uitgesproken neus. Eerder vlak en zelfs wat oninteressant. Blind zou ik dit zelfs als een erg gewoon blendje beschouwen, stel je voor.

Op smaak wordt het al wat interessanter. Een mooie kruidigheid (dezelfde als op de neus, maar veel luider met de nadruk op nootmuskaat), een bittertje van het hout, wat citrusfruit en karamel. Vanille in de verte. Al stukken beter, maar nog steeds geen kanjer van een whisky, het moet gezegd.

De finish is wel mooi: melkchocolade, kokosmelk, vanille en wegdeemsterende kruiden.

Op zich een eerder saaie whisky, moet ik bekennen, maar hij werd dan ook met een ander doel in elkaar gestoken…

Boilermaker

Ik proefde hem samen met het bier waarvoor hij gecreëerd werd en dan wordt het plots een heel ander verhaal. De zoete toetsen van de whisky temperen de erg bittere, maar overheerlijke hoptoetsen van de BrewDog Punk IPA, terwijl het bier echt wel de whisky mooi tot zijn recht doet komen. In dit geval is het geheel dus meer dan som van de delen en daar ben ik blij om. Ga als volgt te werk: neem een sip Transistor en laat hem zo’n 5 à 10 seconden in je mond walsen zodat hij elke hoek van je mond geraakt heeft. Neem dan een flink slok (ja, het mag!) van het bier. Nou, wat heb ik gezegd? Lekker, toch?

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).