Brouwerij: Dutch Bargain
Regio: Nederland
Fles: Dutch Bargain Lockdown Edition ‘Imperials Stay Home Too’, Barrel Aged, Auchentoshan casks
Kleur: zwart
ABV: 10%

Stormtrooper

Ik had vorige zomer al kennis gemaakt met de Dutch Bargain Barrel Aged die op Auchentoshan-vaten had gerijpt. Dat was een Imperial Stout naar mijn hart. En nu is er een tweede, waarvan het bier – deze keer een Imperial Porter – maar liefst 16 maanden lang op die vaten van mijn geliefde Lowland whisky mochten slapen. ‘Imperials Stay Home Too’ staat er op het label, waarbij je een Imperial Stormtrooper uit Star Wars van achter het raam naar buiten ziet staren, wachtend op het einde van de lockdown. Too funny: Star Wars, Auchentoshan & bier. Die moest ik toch gewoon proeven, nee? Hij schenkt gitzwart als koffie en de donkerbruine kraag verdwijnt onmiddellijk.

Erg donkere, romige neus op aarde, verbrande karamel, koude koffie, flink wat chocolade en rauw witloof. Bruin brood van zuurdeeg. Licht alcoholische toets van de whisky. Ik vind het geweldig.

Hij is erg romig en mondvullend, je kan hem bijna kauwen. Zoeter dan de neus deed vermoeden met een karrenvracht aan karamel en vanille, maar ook een flinke portie pure chocolade. Een bitterzoete toets als van chicorei en compleet verstoken van koolzuurgas, waardoor het lijkt alsof je siroop naar binnen kapt. En – tromgeroffel aub!!! – de whisky is zo goed al herkenbaar. Ik kan me voorstellen dat het voor een stuk aan mijn inbeeldingsvermogen ligt (of is dat wishful thinking?), maar ik proef mijn geliefde Lowlander. Het moet gezegd: heerlijk!

Van de afdronk kan je zeggen dat hij plakt en betrekkelijk lang blijft hangen. De whisky is in de afdronk nog het best terug te vinden. Dat vind ik erg fijn.

Bier, Auchentoshan en Star Wars in één. Day made. Met een dikke ‘merci’ aan Nico De Keyser die me hierop attent maakte en me een adresje bezorgde dat me nog 10 flesjes kon leveren. Hoera!

Geproefd door Mark Dermul op 09-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).