Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Dutch Bargain Lockdown Edition

Tasting Notes Posted on do, september 03, 2020 16:26:46

Brouwerij: Dutch Bargain
Regio: Nederland
Fles: Dutch Bargain Lockdown Edition ‘Imperials Stay Home Too’, Barrel Aged, Auchentoshan casks
Kleur: zwart
ABV: 10%

Stormtrooper

Ik had vorige zomer al kennis gemaakt met de Dutch Bargain Barrel Aged die op Auchentoshan-vaten had gerijpt. Dat was een Imperial Stout naar mijn hart. En nu is er een tweede, waarvan het bier – deze keer een Imperial Porter – maar liefst 16 maanden lang op die vaten van mijn geliefde Lowland whisky mochten slapen. ‘Imperials Stay Home Too’ staat er op het label, waarbij je een Imperial Stormtrooper uit Star Wars van achter het raam naar buiten ziet staren, wachtend op het einde van de lockdown. Too funny: Star Wars, Auchentoshan & bier. Die moest ik toch gewoon proeven, nee? Hij schenkt gitzwart als koffie en de donkerbruine kraag verdwijnt onmiddellijk.

Erg donkere, romige neus op aarde, verbrande karamel, koude koffie, flink wat chocolade en rauw witloof. Bruin brood van zuurdeeg. Licht alcoholische toets van de whisky. Ik vind het geweldig.

Hij is erg romig en mondvullend, je kan hem bijna kauwen. Zoeter dan de neus deed vermoeden met een karrenvracht aan karamel en vanille, maar ook een flinke portie pure chocolade. Een bitterzoete toets als van chicorei en compleet verstoken van koolzuurgas, waardoor het lijkt alsof je siroop naar binnen kapt. En – tromgeroffel aub!!! – de whisky is zo goed al herkenbaar. Ik kan me voorstellen dat het voor een stuk aan mijn inbeeldingsvermogen ligt (of is dat wishful thinking?), maar ik proef mijn geliefde Lowlander. Het moet gezegd: heerlijk!

Van de afdronk kan je zeggen dat hij plakt en betrekkelijk lang blijft hangen. De whisky is in de afdronk nog het best terug te vinden. Dat vind ik erg fijn.

Bier, Auchentoshan en Star Wars in één. Day made. Met een dikke ‘merci’ aan Nico De Keyser die me hierop attent maakte en me een adresje bezorgde dat me nog 10 flesjes kon leveren. Hoera!

Geproefd door Mark Dermul op 09-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Cluysenaer

Tasting Notes Posted on do, september 03, 2020 06:25:50

Brouwerij: Proefbrouwerij Lochristi
Regio: België
Fles: Cluysenaer, 33cl
Kleur: amber
ABV: 7%

Kluizenaar

Onlangs heeft Dearly Beloved haar eerste online whiskytasting meegemaakt met de Mouthy Cows, een women only clubje van whiskyliefhebbende dames onder leiding van Krien Puts van whiskyrestaurant De Cluysenaer. Geen mannen toegelaten, dus. Maar voor de bewuste avond konden de dames uitzonderlijk een biertje voor hun wederhelft laten meeleveren. Terwijl ik licht jaloers de tasting van mijn Betere Helft online mee volgde, genoot ik ondertussen van dit huisbiertje van het restaurant: Cluysenaer. Het schenkt helder amber met een dikke witte kraag met fijne bellen die lang blijven staan en wedijveren met de baard van de kluizenaar op het label van het flesje…

De neus is bitterzoet en barst van het citrusfruit. Dit is Fanta Lemon met hoppen! Erg zomers en fris en doet me goesting krijgen om een flinke slok te nemen (wat ik dan ook meteen ga doen als het schuim wat gezakt is!).

Ook op smaak is het één en al citrus, zij het nu meer mandarijn en pompelmoes. Frisse aciditeit, goeie carbonatie, waardoor dit biertje erg vlot naar binnen gaat.In de afdronk – die wel erg kort is – wordt hij mooi bitter, wat hem dorstlessend en eetlustopwekkend maakt.

Dit is absoluut geen degustatiebier (en pretendeert dat ook niet te zijn), maar een frisse, zomerse pint die het zonnetje in huis brengt. Lekker!

Geproefd door Mark Dermul op 04-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).