Brouwerij: Dame Jeanne
Regio: België
Fles: Dame Jeanne Brut d’Anvers ‘Rozat’, 75cl
Kleur: rood
ABV: 6%

Aperitiefbier

Is dit nu bier of champagne… of iets daartussen in? Het basisbier van Dame Jeanne wordt gebrouwen bij Brouwerij Pirlot die we nog kennen van Kempisch Vuur, maar dan verhuist het bier naar Brasschaat, nabij Antwerpen, waar het door Patrick Theunissen wordt ‘gechampagniseerd’. Dat betekent dat het bier wordt ontgist en geklaard volgens de traditonele ‘champenoise’ methode tot een smaakvol mousserend aperitiefje. Er bestaan van Dame Jeanne ondertussen drie zulke zogenaamde Brut Bieren: een Brut d’Anvers, Brut d’Anvers Rozat en Brut dur Lie. We proeven de Rozat, die gebrouwen werd op basis van krieken. Hij schenkt inderdaad zo rood als een kriekenbier met roze schuimkraag met kleine bellen. De schuimkraag nestelt zich betrekkelijk snel en blijft dan in een dikte van zo’n 4mm op het bier staan.

Wie zich aan een mierzoete neus verwacht is er aan voor de moeite. Hier worden zoet, zuur en bitter evenwichtig gecombineerd. Zoet als van krieken, maar tevens zuur als van roze pompelmoes en bitter omwille van de hop in het bier.

Op smaak is het een mooi samenspel van dezelfde zoete, zure en licht bittere toetsen, maar dat neemt niet weg dat het kriekenbier hier wel mooi de overhand houdt, waardoor hij vooral zoetzuur – en dus al aperitief – erg smakelijk is, zeker bij zomers weer. Vanaf de tweede slok krijg ik echter meer rode bessen en frambozen dan krieken. Mooie evenwichtsoefening. Zelfs Dearly Beloved lust dit graag (maar zij is dan ook zot van champagne en lust al wel eens een kriek, dus dit is voor haar het beste van twee werelden).

Van een afdronk is hier amper sprake, maar dat is niet erg. Ik ging me toch net een tweede glas inschenken.

Ik kreeg de fles cadeau, maar moet bekennen dat ik niet meer weet van wie. Hoe dan ook, een zeer geschikt geschenk, want een erg smakelijk aperitiefbier. Bedankt!

Geproefd door Mark Dermul op 12-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).