Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Meneerke – Fred De Bruyne

Tasting Notes Posted on 02/09/2020 16:24

Brouwerij: Kustbrouwerij Middelkerke
Regio: België
Fles: Meneerke, 33cl
Kleur: donkerblond
ABV: 7.2%

Wielerlegende

Een lange intro, ik weet het. Maar met reden, dus ga er even voor zitten.

Alfred De Bruyne werd geboren in Berlare op 21 oktober 1930. Op zijn 17e werd hij professioneel wielrenner. Hij fietste flink wat successen bij elkaar. In 1954 zette hij drie etappezeges op zijn naam in de Ronde van Frankrijk. Het jaar daarop won hij de GP Zele en in 1956 werd hij 17e in de grootste koers ter wereld en zette maar liefst 6 etappes op zijn naam. 1957 was wellicht zijn beste jaar, want toen won hij niet alleen de mooiste koers ter wereld – De Ronde van Vlaanderen – maar behaalde hij tevens de overwinning in Parijs-Roubaix en Parijs-Tours. Drie jaar achter elkaar zette hij de voorloper van de Super Prestige – toen Challenge Degrange-Colombo – op zijn naam, in 1956, 1957 en 1958. Hij presteerde het ook om Luik-Bastenaken-Luik tot drie maal toe op zijn CV te zetten. Het aantal koersen waar hij bovendien in de top tien eindige is niet op twee handen te tellen. Een grote meneer in de wielerwereld van weleer dus. Na zijn wielerloopbaan werd hij een belangrijke stem op de toenmalige BRT (de Michel Wuyts van de jaren ’60 en ’70 zeg maar) om uiteindelijk ploegleider te worden. Kopman Hennie Kuiper won onder zijn leiding onder andere de Ronde Van Vlaanderen. Hij overleed in 1963 aan longkanker in het Zuid-Franse Seillans. Een schare trouwe supporters uit Berlare richtte de VZW Fred De Bruyne Vrienden op. Naast de organisatie van de eerste edities van de Grote Prijs Fred De Bruyne gingen ze zich meer bezighouden met animatie in de rand van deze koers en elk jaar nemen ze een speciaal initiatief. In 2019 kwamen ze op het idee om een bier te lanceren ter ere van hun idool. Meneerke was geboren. Het is een Belgisch bier van hoge gisting en kwam op de markt met vier verschillende labels waarop zijn belangrijkste overwinningen in de kijker worden gezet. Meneerke schenkt donkerblond met een mooie, dikke witte kraag met middelgrote bellen die bijzonder lang standhouden. Flink wat carbonatie, waardoor hij gezellig bruist.

De neus is fris en fruitig op jonge appels, abrikozen en een hint van banaan. Het geheel geurt tevens wat floraal en er lijkt wel een scheutje honing in mijn glas terecht gekomen. Een zacht bittertje van de hop maakt hier een erg zomerse neus van.

Heerlijk bruisend komt dit biertje vlotjes binnen en ik kan me zo voorstellen dat het op een zomers terras, terwijl de renners voorbij razen, erg aangenaam drinken is. Ondanks zijn 7.2% drinkt deze erg makkelijk weg. Volmondig, rond, verre van waterachtig en met een prima hoppigheid die er voor zorgt dat hij niet te bitter is, maar prima in balans tegenover de zoete, fruitige toetsen van abrikoos en citrus.

De afdronk is fris en moutig, maar aan de korte kant.

Heerlijk frisse doordrinker. Leuke anekdote: ik ben al jarenlang bevriend met Peter De Bruyne, waarvan ik de geschenkbox met de biertjes met alle vier de labels en bijpassend glas cadeau kreeg. Pas bij inontvangstname van het geschenk kwam ik er achter dat Peter de zoon is van deze wielerlegende! Bedankt, Peter.

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Dame Jeanne Brut d’Anvers ‘Rozat’

Tasting Notes Posted on 02/09/2020 06:23

Brouwerij: Dame Jeanne
Regio: België
Fles: Dame Jeanne Brut d’Anvers ‘Rozat’, 75cl
Kleur: rood
ABV: 6%

Aperitiefbier

Is dit nu bier of champagne… of iets daartussen in? Het basisbier van Dame Jeanne wordt gebrouwen bij Brouwerij Pirlot die we nog kennen van Kempisch Vuur, maar dan verhuist het bier naar Brasschaat, nabij Antwerpen, waar het door Patrick Theunissen wordt ‘gechampagniseerd’. Dat betekent dat het bier wordt ontgist en geklaard volgens de traditonele ‘champenoise’ methode tot een smaakvol mousserend aperitiefje. Er bestaan van Dame Jeanne ondertussen drie zulke zogenaamde Brut Bieren: een Brut d’Anvers, Brut d’Anvers Rozat en Brut dur Lie. We proeven de Rozat, die gebrouwen werd op basis van krieken. Hij schenkt inderdaad zo rood als een kriekenbier met roze schuimkraag met kleine bellen. De schuimkraag nestelt zich betrekkelijk snel en blijft dan in een dikte van zo’n 4mm op het bier staan.

Wie zich aan een mierzoete neus verwacht is er aan voor de moeite. Hier worden zoet, zuur en bitter evenwichtig gecombineerd. Zoet als van krieken, maar tevens zuur als van roze pompelmoes en bitter omwille van de hop in het bier.

Op smaak is het een mooi samenspel van dezelfde zoete, zure en licht bittere toetsen, maar dat neemt niet weg dat het kriekenbier hier wel mooi de overhand houdt, waardoor hij vooral zoetzuur – en dus al aperitief – erg smakelijk is, zeker bij zomers weer. Vanaf de tweede slok krijg ik echter meer rode bessen en frambozen dan krieken. Mooie evenwichtsoefening. Zelfs Dearly Beloved lust dit graag (maar zij is dan ook zot van champagne en lust al wel eens een kriek, dus dit is voor haar het beste van twee werelden).

Van een afdronk is hier amper sprake, maar dat is niet erg. Ik ging me toch net een tweede glas inschenken.

Ik kreeg de fles cadeau, maar moet bekennen dat ik niet meer weet van wie. Hoe dan ook, een zeer geschikt geschenk, want een erg smakelijk aperitiefbier. Bedankt!

Geproefd door Mark Dermul op 12-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).