Bottelaar: De Lijsterbes
Regio: België
Fles: Donc Vermouth
Kleur: goud
ABV: 17%

De Lijsterbes

Dit is niet de eerste keer dat ik vermout proef, maar wel de eerste keer dat ik er over schrijf. Mijn kennis is dus zeer, zeer beperkt, maar… who gives a fuck? Ik kreeg deze fles cadeau van mijn gabber Jan en dacht dat het hoog tijd werd ze te kraken, want het cocktailseizoen is begonnen! Eerst een klein woordje uitleg, als ik mag. Vermout (met h achteraan in het Engels en Frans en ‘vermoet’ uitgesproken) is een versterkte wijn die met aromatische planten en kruiden op smaak wordt gebracht en flink bijgezoet. Het is op zichzelf best te drinken als aperitief, maar wordt toch vooral gebruikt in bekende cocktails zoals de Martini, Manhattan, Rob Roy, Negroni en ga zo maar door. Voor velen is de (witte of rode) martini van Martini & Rossi wel bekend, toch? Voila, da’s vermout. Degene die ik vandaag proef is een Belgische, gecreëerd in 2017 door Geert Van Der Bruggen van het bekende restaurant De Lijsterbes in Berlare. Dat ligt in de Donkstraat, vlakbij het Donkmeer – vandaar wellicht de naam: Donc Vermouth. Hij gebruikte witte Sauvignon wijn en versterkte hem met een unieke (geheime!) mix van 25 kruiden en specerijen. Aan de slag!

De neus is lekker zoet en erg fruitig. Ik krijg iets van appels en perzik, maar ook verse vijg. Heel even ruik ik zelfs iets van bier. Zou er hop in zitten? Dat wordt mooi aangevuld met chocolade, gember en iets van munt. Anijs is ongetwijfeld ook present. Venkel en wat Engelenwortel. Ik vind dit erg fris, monter, zomers en absoluut lekker ruiken.

Op smaak herken ik meteen die typische ‘witte martini’, maar hij danst nog maar net op de tong en ik besef al dat dit veel, veel meer is dan die goedkope Italiaanse vermout. Frisse toetsen van wit en geel fruit, dessertwijn en… alsem? Het spul waarmee absinth wordt gestookt? Zou niet onlogisch zijn, want dat heet in het engels wormwood en in het Duits Wermut en u raadt het al: daar haalt vermout zijn naam vandaan!

Van een afdronk is hier amper sprake, maar hij vertoont wel een mooi groen kantje, als u begrijpt wat ik bedoel.

Donc & Tonic

Ik proefde hem puur om bovenstaande neer te pennen, maar kan u garanderen dat hij met een blokje ijs op een zonnig terras ook mooi tot zijn recht komt. Maar wat dacht u van een Donc & Tonic?

Inderdaad: vervang uw gin door deze vermout, smijt er wat partjes sappige roze pompelmoes bij en je zomer kan niet meer stuk. Bitterzoet en hemels.

Note to self: Dearly Beloved meepakken naar dat restaurant. Succes gegarandeerd.

Geproefd door Mark Dermul op 20-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).