Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Travellers Liquors Distillery 11 Year Old 2005 Belize Rum

Tasting Notes Posted on ma, augustus 31, 2020 16:29:34

Bottelaar: WhiskyBroker
Regio: Belize
Fles: Travellers Liquors Distillery 11 Year Old 2005/2017 Belize Rum, WhiskyBroker, SFTB#33, 262 bts
Kleur: brons
ABV: 66.1%

Muscovado

Deze rum werd op Belize (Midden-Amerika) gestookt op 30 november 2005 en door WhiskyBroker gebotteld op 9 februari 2017, rechtstreeks van een single cask. Dat bracht 262 flessen op vatsterkte op. En het is geen typo: het ABV is wel degelijk 66.1%. Ik vraag me nu af: hou ik water bij de hand, of cola? Het is overigens één van de eerste vaten rum die WhiskyBroker op de markt bracht. Ze zijn pas met rum aan de slag gegaan in december 2016.

De alcohol is scherp, maar eens je daar overheen bent zal je beloond worden met noten van muscovado suiker, sandelhout en karamel. Een paar druppels olijfolie en iets wat me aan geroosterde pijnboompitten doet denken. Een hint van appelmoes en bosbessenconfituur. Helaas ook – gelukkig maar heel even – een hint van sulfer.

De eerste slok is krachtig en erg kruidig. Denk nootmuskaat, kaneel en zwarte peper gezellig gemixt. Dan volgen vanille, bruine suiker, walnoten en Werther’s Echte. Kokosnoot, suikerrietsap en sandelhout op de achtergrond. Lekker, hoor!

In de afdronk prikkelen de kruiden nog lekker lang na, terwijl het zoete onverbiddelijk verbannen wordt om plaats te maken voor flink wat bitterheid.

Dit is mijn eerste kennismaking met Travellers, geloof ik. En neen, water noch cola werden toegevoegd, geen zorgen. Dit spul is te lekker om te verdunnen of te mixen.

Geproefd door Mark Dermul op 20-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Vermout : Donc Vermouth

Tasting Notes Posted on ma, augustus 31, 2020 06:27:43

Bottelaar: De Lijsterbes
Regio: België
Fles: Donc Vermouth
Kleur: goud
ABV: 17%

De Lijsterbes

Dit is niet de eerste keer dat ik vermout proef, maar wel de eerste keer dat ik er over schrijf. Mijn kennis is dus zeer, zeer beperkt, maar… who gives a fuck? Ik kreeg deze fles cadeau van mijn gabber Jan en dacht dat het hoog tijd werd ze te kraken, want het cocktailseizoen is begonnen! Eerst een klein woordje uitleg, als ik mag. Vermout (met h achteraan in het Engels en Frans en ‘vermoet’ uitgesproken) is een versterkte wijn die met aromatische planten en kruiden op smaak wordt gebracht en flink bijgezoet. Het is op zichzelf best te drinken als aperitief, maar wordt toch vooral gebruikt in bekende cocktails zoals de Martini, Manhattan, Rob Roy, Negroni en ga zo maar door. Voor velen is de (witte of rode) martini van Martini & Rossi wel bekend, toch? Voila, da’s vermout. Degene die ik vandaag proef is een Belgische, gecreëerd in 2017 door Geert Van Der Bruggen van het bekende restaurant De Lijsterbes in Berlare. Dat ligt in de Donkstraat, vlakbij het Donkmeer – vandaar wellicht de naam: Donc Vermouth. Hij gebruikte witte Sauvignon wijn en versterkte hem met een unieke (geheime!) mix van 25 kruiden en specerijen. Aan de slag!

De neus is lekker zoet en erg fruitig. Ik krijg iets van appels en perzik, maar ook verse vijg. Heel even ruik ik zelfs iets van bier. Zou er hop in zitten? Dat wordt mooi aangevuld met chocolade, gember en iets van munt. Anijs is ongetwijfeld ook present. Venkel en wat Engelenwortel. Ik vind dit erg fris, monter, zomers en absoluut lekker ruiken.

Op smaak herken ik meteen die typische ‘witte martini’, maar hij danst nog maar net op de tong en ik besef al dat dit veel, veel meer is dan die goedkope Italiaanse vermout. Frisse toetsen van wit en geel fruit, dessertwijn en… alsem? Het spul waarmee absinth wordt gestookt? Zou niet onlogisch zijn, want dat heet in het engels wormwood en in het Duits Wermut en u raadt het al: daar haalt vermout zijn naam vandaan!

Van een afdronk is hier amper sprake, maar hij vertoont wel een mooi groen kantje, als u begrijpt wat ik bedoel.

Donc & Tonic

Ik proefde hem puur om bovenstaande neer te pennen, maar kan u garanderen dat hij met een blokje ijs op een zonnig terras ook mooi tot zijn recht komt. Maar wat dacht u van een Donc & Tonic?

Inderdaad: vervang uw gin door deze vermout, smijt er wat partjes sappige roze pompelmoes bij en je zomer kan niet meer stuk. Bitterzoet en hemels.

Note to self: Dearly Beloved meepakken naar dat restaurant. Succes gegarandeerd.

Geproefd door Mark Dermul op 20-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).