Bottelaar: WhiskyBroker
Regio: Belize
Fles: Travellers Liquors Distillery 11 Year Old 2005/2017 Belize Rum, WhiskyBroker, SFTB#33, 262 bts
Kleur: brons
ABV: 66.1%

Muscovado

Deze rum werd op Belize (Midden-Amerika) gestookt op 30 november 2005 en door WhiskyBroker gebotteld op 9 februari 2017, rechtstreeks van een single cask. Dat bracht 262 flessen op vatsterkte op. En het is geen typo: het ABV is wel degelijk 66.1%. Ik vraag me nu af: hou ik water bij de hand, of cola? Het is overigens één van de eerste vaten rum die WhiskyBroker op de markt bracht. Ze zijn pas met rum aan de slag gegaan in december 2016.

De alcohol is scherp, maar eens je daar overheen bent zal je beloond worden met noten van muscovado suiker, sandelhout en karamel. Een paar druppels olijfolie en iets wat me aan geroosterde pijnboompitten doet denken. Een hint van appelmoes en bosbessenconfituur. Helaas ook – gelukkig maar heel even – een hint van sulfer.

De eerste slok is krachtig en erg kruidig. Denk nootmuskaat, kaneel en zwarte peper gezellig gemixt. Dan volgen vanille, bruine suiker, walnoten en Werther’s Echte. Kokosnoot, suikerrietsap en sandelhout op de achtergrond. Lekker, hoor!

In de afdronk prikkelen de kruiden nog lekker lang na, terwijl het zoete onverbiddelijk verbannen wordt om plaats te maken voor flink wat bitterheid.

Dit is mijn eerste kennismaking met Travellers, geloof ik. En neen, water noch cola werden toegevoegd, geen zorgen. Dit spul is te lekker om te verdunnen of te mixen.

Geproefd door Mark Dermul op 20-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).