Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Williamson 10 Year Old 2010/2020 The Whisky Jury, refill barrel #twj-Lph02 for Wine4You, 225 bts
Kleur: licht goud
ABV: 53.1%

Tweeling

The Whisky Jury bracht deze zomer twee single casks van 2010 uit met op het label de naam ‘Williamson’. Met deze vette knipoog naar Elizabeth Williamson – kortweg Bessie – moge het duidelijk wezen dat het over een Laphroaig gaat. Vat twj-Lph01 (mocht u nog meer hints nodig hebben) bracht 230 flessen op en was in no time uitverkocht, terwijl vat twj-Lph02 exclusief voor de shop Wine4You uit Bonheiden werd gebotteld, 225 flessen sterk (en op een iets hoger ABV). Ik heb het geluk dat ik via Ivo ook aan een fles voor zijn shop kon geraken.

De neus is als twee druppels water. Ook hier heerlijke assen, teer, en turf, aangevuld met wat zachte zoetigheid als van een banaan. Hier krijg ik wel wat citrus en minder plasticine – correctie: géén plasticine. Ook vertoont deze amper boerderijgeuren. Niet dat me dat stoort – integendeel! Hij is erg clean. De rokerigheid is initieel wat meer ingetogen, maar ontwikkelt zich snel.

Op smaak doet zich hetzelfde voor: net iets cleaner, waardoor de rokerigheid ook iets meer uitgesproken is, maar de nuances zijn erg klein. Dit is een eeneiige tweeling, hoor! Deze leunt echter meer naar de maritieme toetsen dan zijn broertje en is iets minder zoet. Brak water, lekkere portie peper en zout, heerlijke zoetzure turf.

De afdronk is wel een pak langer dan bij de ‘algemene release’ waardoor deze Laphroaig het wint op punten. De rokerigheid is veel intenser.

Gek genoeg vind ik deze iets minder complex dan zijn broertje en toch iets beter. Maar da’s echt muggenziften. Onthou vooral dat ze allebei outstanding zijn! Deze is bij Wine4You in Bonheiden nog beschikbaar voor zo’n 80 EUR. Niet twijfelen!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)