Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Williamson 10 Year Old 2010/2020 The Whisky Jury, refill barrel #twj-Lph01, 230 bts
Kleur: licht goud
ABV: 52.2%

Primus

Wie de geschiedenis van Schotse whisky een beetje kent, weet natuurlijk dat Williamson in dit geval verwijst naar de legendarisch Elizabeth Leitch ‘Bessie’ Williamson, de eerste vrouwelijke manager van een distilleerderij in de geschiedenis. Van 1954 tot 1972 was ze zelfs eigenaar van de distilleerderij. Ik heb het natuurlijk over Laphroaig. The Whisky Jury bracht trouwens niet één, maar twee vaten Laphroaig 2010 op de markt. Vat twj-Lph01 en twj-Lph02, waarbij het tweede vat exclusief voor Wine4You uit Bonheiden – de shop van de sympathieke Ivo Drabs – werd gelanceerd. Ik proef alvast de eerste, algemene, release.

Lekker stevige neus op flink wat boerderijgeuren en assen, teer en turf, maar tegelijkertijd een leuke zoete toets als van vanille en banaan. Tikkeltje romig, zelfs. Hint van plasticine die – eens je hem ontdekt hebt – niet meer weg te denken is en de bovenhand krijgt. Een flinke snede Ganda ham met zwoerd en helemaal achteraan zelfs wat Italiaanse espresso! Goed hoor.

Op smaak komen de zoete toetsen eerst, gevolgd door iets umami – prima verderzetting van de neus, dus – maar dan explodeert de turf op de tong en wordt hij erg intens. Flink gekruid op peper en zout en grootse rookontwikkeling. Prima sterkte, wat water absoluut overbodig maakt. Vanaf de tweede slok nemen de maritieme toetsen definitief het heft in handen en maken de zoete trekjes geen schijn van kans meer. Evolueert naar flink brak water met zoetzure turf. Heerlijk!

De afdronk is middellang, erg brak en één en al assen. Islay pur sang.

Schoolvoorbeeld van een jonge Laphroaig, maar dan wel de primus van de klas.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)