Distilleerderij: The Lakes Distillery
Regio: UK
Fles: Faith, Quatrefoil Collection, OB 2018, 3.500 bts
Kleur: koper
ABV: 56.5%

Vierpas

The Lakes Distillery in Cumbria, Engeland, werd pas in 2015 opgericht. Om geld in het laatje te brengen brachten ze The One uit, een NAS-blend. Maar ondertussen is hun eigen single malt gerijpt en klaar om op de markt te worden gebracht. Dhavall Gandhi, hun whiskymaker, heeft de Quatrefoil Collection in het leven geroepen, een collectie jonge malts die na een reguliere rijping nog een finish kreeg op PX sherryvaten. In 2018 werd de reeks gelanceerd met Faith, gevolgd in 2019 met Hope. Dit jaar mogen we ons verwachten aan Luck en tot slot zal Love op ons worden losgelaten in 2021. Quatrefoil betekent overigens Vierpassen, een decoratieve figuur samengesteld uit vier gelijke cirkels die elkaar overlappen, zoals in het logo op het label van deze fles.

Zachte neus met zeer duidelijke invloeden van sherry, wat zich vertaalt naar abrikozengebak, mirabellenconfituur en gedroogde abrikozen. Een mespuntje kaneel en iets van vanille. Verrassend zacht voor zo’n ABV. Ik vind de neus alvast top, zeker als je rekening houdt met de jonge leeftijd.

De aanzet is zoet met een zuurtje. Grapefruit gaat de abrikozen en mirabellen vooraf. Nu laat het ABV zich iets meer gelden en danst de malt op de tong, zonder dat je naar adem moet happen of de neiging krijgt naar water te grijpen. Mooie balans tussen enerzijds de kruidigheid van het hout en anderzijds de zoete malt. Een zacht, zoete, flink gesherriede whisky die me blij maakt.

De afdronk is verrassend lang, zoetzuur (vooral zoet) en licht drogend.

De whisky is zeker lekker – zelfs heel lekker – maar wel erg jong en daarom heb ik het moeilijk met het prijskaartje van bijna 300 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).