Distilleerderij: Distillerie Grallet-Dupic
Regio: Frankrijk
Fles: Rozelieures Tourbé Collection, Alcopedia, 50cl
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Lorraine

Enerzijds staat in Rozelieures de Distillerie Grallet-Dupic die Lorraine single malt op de markt brengt, gebruik makend van lokale gerst en turf. Anderzijds is er Alcopedia, een bedrijf dat gerund wordt door een liefhebber van goeie spirits en boeken. In zijn Alcopedia brengt hij deze twee passies tezamen. De ‘boeken’ bevatten calvados, cognac of whisky. De versie die ik vandaag proef – dankzij whiskygabber Marc uit Grimbergen – is die met de geturfde whisky van Rozelieures.

Als ik u zeg dat de neus me in eerste instantie even – maar dan ook maar héél even – aan Talisker en Ledaig doet denken, dat is dat toch een mooi compliment, niet? Licht zilt, licht gepeperd, zachte turfook, maar tevens een zoetje als van gesuikerde citroenschillen en perzik. Iets van menthol, hoewel dat weer heel snel verdwijnt. Maar erg aangenaam hoor.

Olieachtige structuur op de tong, beetje stroperig zelfs, maar wel meteen erg smaakvol. Appel, peer, perzik en ananas gewikkeld in een mooi rokerig jasje. Een mooie toets van vermolmd hout, zoetzure turf en koude assen. Honing houdt hem zoet.

De afdronk is verrassend lang, zoet en rokerig en erg aangenaam. Het beste aan deze Franse malt, echt waar.

Schenk dit blind en zonder vooroordelen en je wordt niet teleurgesteld. Integendeel. Ik had trouwens al kennis gemaakt met de whisky van Rozelieures op het whisky festival in Toulouse vorig jaar. Ik was toen al aangenaam verrast. Deze bevestigd.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).