Distilleerderij: Distillerie Claeyssens de Wambrechies
Regio: Frankrijk
Fles: Wambrechies 5 Year Old Pure Malt
Kleur: goud
ABV: 40%

Mijden of Mixen

We trekken even naar Frankrijk om een jonge malt van de onbekende Distillerie Claeyssens de Wambrechies te proeven. Deze distilleerderij heeft Belgische roots. Ze werd opgericht in 1817 door Joseph Claeyssens die uit België was weggevlucht tijdens de Brabantse Revolutie. Hij kocht de watermolen van Wambrechies en vormde die om tot jeneverstokerij. Jenever is vandaag de dag nog steeds het core-product van de familie Claeyssens. Tijdens de Wereldtentoonstelling 1935 in Brussel werd de jenever zelfs bekroond met een Diplome de Grand Prix. In 1998 werd de distilleerderij overgenomen door de familie Depasse, stokers uit Charleroi. Zij zagen er brood in om ook whisky te gaan stoken. Het aanbod is beperkt tot een NAS-expressie en 4 met leeftijdsaanduiding (3, 5, 8 en 12 jaar). Ik proef vandaag de 5-jarige ‘Pur Malt’.

Gerst, stalgeur, hooi en zure melk… pijnlijke neus als u het mij vraagt. Nog iets wat me doet denken aan de korst van jonge kaas, een heel klein zoetje maar weinig meer.

Op de tong is hij licht olieachtig, maar offreert heel weinig smaak. Wat vanille, gerstenmout en bloemen. Pas bij de tweede slok besef je dat je eigenlijk een graanjenever in vermomming aan het proeven bent. Hier wordt ik niet blij van.

De afdronk is genadeloos lang, maar pikant op witte peper en drogend.

Nou… dit drink je toch niet voor je plezier? Mijden of mixen. Toch bedankt, Marc.

62/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).