Distilleerderij: Filliers
Regio: België
Fles: Filiers 10 Year Old, OB 2019, Limited Edition, 2.000 bts
Kleur: koper
ABV: 43%

Pruimenconfituur

Enkele jaren geleden bracht Filliers single malt op de markt onder de naam Goldlys – een verengelsing (is dat een woord?) van de gouden rivier de Leie. Het goud verwees naar de kleur die de rivier kreeg door het rotende vlas. Maar Filliers pakt het nu anders aan. Eind vorig jaar waren ze daar plots met deze Limited Edition: Filliers 10 Year Old, gelimiteerd tot 2000 flessen en een vatting van Europese sherryvaten. Ik beken, ik was benieuwd naar deze whisky. En ik viel voor de look van de fles, een waar kunstwerk.

Grenenhout is het eerst wat ik ruik, gevolgd door zachte toetsen van perensiroop, rozijntjes en zoete mout. Na enkele ogenblikken komt daar die typische paarse, gummi snoep bij – viooltjes – en iets van ruw graan. Maar de eerlijkheid gebied mij toe te voegen dat ik ook wat off-notes krijg als olieverf en plasticine. Dat verdwijnt gelukkig wel na een minuut of vijf.

De aanzet is eerder waterachtig, spijtig genoeg. Gelukkig wordt dat op smaak redelijk goed gemaakt met donkere chocolade, rozijnen, pruimenconfituur en gebakken peren. Een beetje kruidigheid in de vorm van kruidnagel en kaneel. Iets van noten. Maar groots wordt hij nooit.

De afdronk is middellang, licht kruidig, zacht drogend.

Ik beken dat ik hier meer van had verwacht. Veel meer.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).