Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 16 Year Old Feis Ile 2020, 3.000 bts
Kleur: vol goud
ABV: 53.9%

Carbolzeep

Dit jaar geen Feis Ile omwille van corona (pittig detail: op Islay is er niet één geval geregistreerd), maar toch Feis Ile releases uiteraard. Dan maar online via een speciale website. De fans stonden op hun achterste poten – terecht! – omdat Diageo omwille van ‘belastingtechnische redenen’ de flessen enkel verkocht aan klanten met een leveringsadres in het U.K. Gelukkig ken ik wel een paar mensen die me uit de nood wilden helpen en zodoende slaagde ik er toch in van zowel deze Caol Ila als van de Lagavulin 2 flessen te bemachtigen. Op drie uur was deze Caol Ila, gelimiteerd tot 3.000 flessen, uitverkocht. De malt rijpte eerst op refill bourbon hogsheads en kreeg dan nog een finish op Amoroso-treated Hogsheads (en laat dat nu net het type vat zijn dat gebruikt wordt voor de Distillers Edition van die andere klepper uit de Diageo stal: Talisker). Nu maar hopen – maar ik ben er redelijk gerust op – dat hij ook erg lekker is.

Hoewel het DNA van Caol Ila (citrus, zeewier, turf) duidelijk present tekent, is het vooral de grote dosis zoetigheid die me hier verrast – aangenaam verrast, laat ik duidelijk zijn. Citroengras, Haribo beertjes, winegums en zuurtjes. Dan volgen wat groene kruiden, iets floraals en zacht medicinale toetsen. Carbolzeep. Verrassend subtiel en erg zomers – voor een Caol Ila. Heerlijk anders dan wat ik van Caol Ila gewend ben.

Oh, ja! Hij arriveert lekker stevig gekruid, tikkeltje romig zelfs en erg clean. Ik sabbel op een ananaskubusje terwijl ik in de kiln sta. Een flink florale toets zit nu helemaal vooraan die me heel even doet fronsen. Hij zal toch niet in carbolzeep veranderen, zeker? Maar neen, hij wordt gelukkig niet zepig. Sterker nog: hij wordt na die topnoten plots flink maritiem. Peper en zout verschijnen, worden vlotjes overstemt door gember, terwijl de rook – die zo subtiel was op de neus – zich nu in heel je mond verspreid, waardoor je het lekker warm krijgt. Van het subtiele van de neus schiet niet veel meer over, maar het is allemaal geweldig.

In de finish maakt het Amoroso-vat geen schijn van een kans meer. Nu laat de malt weer zijn ware aard zien: zilt, peaty, smoky en absoluut fantastisch.

Ik had hoge verwachtingen en die werden – op dat korte moment op smaak waar het even richting FWP dreigde te gaan – volledig ingelost. Een heerlijke, ietwat atypische Caol Ila om je in vervoering te brengen.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)