Distilleerderij: Ardbeg
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Ardbeg BlaaacK Committee Release, OB 2020, Pinot Noir Casks
Kleur: oud goud
ABV: 50.7%

Zwart Schaap²

De Ardbeg Committee – een wereldwijde club van Ardbeg-liefhebbers waar je gratis kan tot toetreden – krijgt elk jaar zijn eigen Committee Release. In 2020 werd dat deze BlaaacK, een Ardbeg zonder leeftijdsaanduiding, maar wel op vatsterkte (die voor de ‘gewone sterveling’ zit op 46%). De malt kreeg een finish op Pinot Noir wijnvaten uit Nieuw Zeeland. Interessant. Ik zette beide edities van BlaaacK head-to-head.

De neus is erg gelijklopend met de ‘gewone’ versie op 46% – turf, assen, rubberen laarzen, ribbetjes op de BBQ, nougat met hazelnoten en zwarte bessen – maar hij is kruidiger. Paprika, kardemom, kaneel. Hij is ook een beetje vuiler, als u begrijpt wat ik bedoel. Nat houtskool, snuiftabak, een augurk in de zon en gedroogde mandarijntjes. Erg interessant. Hoewel het DNA van Ardbeg prominent aanwezig is, wordt hij dankzij de Pinot Noir vaten mooi gezoet en atypisch.

Op smaak heb ik zelf de grootste moeite om verschillen te ontdekken. Romig en zoet op donker fruit, maar met flink wat assen en zwarte peper, grootste rook die je mond lekker warm maakt en dan zoetzuur citrusfruit dat de teugels in handen neemt. Iets kruidiger, wederom. Naast paprika en kardemom krijg ik hier ook wat groene toetsen en iets van menthol dat ik wel kan appreciëren. Alsof ik een kauwgom in de mond had alvorens deze Ardbeg aan de lippen te zetten.

De afdronk is lang, kruidig, warm en roetig, maar het bittertje op het sterfbed verschijnt hier iets eerder. De afdronk bij deze duurt wel veel langer, maar dat hoeft niet te verbazen, denk ik dan.

Het doet deugd eindelijk nog eens een ‘speciale’ Ardbeg te proeven die ook nog eens echt geweldig is. En dat is deze zeker. Maar gek genoeg vind ik de gewone versie – die u en ik kunnen kopen voor zo’n 150 EUR – net iets aangenamer. Zot hé?

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)