Distilleerderij: Ardbeg
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Ardbeg 5 Year Old Wee Beastie
Kleur: goud
ABV: 47.4%

76kcal

Je moet het Ardbeg toch nageven: ze durven. Voor zolang ik me kan herinneren was (en is!) de Ardbeg Ten de instapper en wat voor één! Een absoluut geweldige Ardbeg. En hoewel ze de core range nog niet zo gek lang geleden uitgebreid hebben met de An Oa – een NAS-release – wordt deze nu opnieuw aangevuld met een release mét leeftijdsaanduiding, maar… wel bijzonder jong, ocharme 5 jaar oud. In traditionele (nou, ja) Ardbeg-stijl geven ze hem een ronkende naam mee: Wee Beastie, oftewel Klein Beestje. Het is een vatting van zowel bourbon- als oloroso sherryvaten en de fles kostte initieel zo’n 35 tot 45 EUR, maar is op sommige plaatsen nu plots veel duurder geworden.

Op de romige neus kan hij zijn leeftijd inderdaad niet verbergen, maar hij heeft ook geen last van jeugdpuistjes (new make-y off notes bedoel ik dan). Dit mag er best al wezen. De zoetzure turf is onmiskenbaar, maar de maakt de malt nog niet medicinaal. Wat vooral opvalt is hoe zoet deze Ardbeg wel ruikt. Ik krijg appels, overrijpe peren, banaan, abrikozen, citrus, vanille en karamel. Een mooie kruidigheid van staartpeper, anijszaad en zoethout. Na enkele ogenblikken wordt hij dan toch wat maritiem met een zilt randje en wat mos. Dit is jong, maar erg aangenaam en op en top Ardbeg.

De body is flink olieachtig, da’s mooi. En op de tong komt zijn ware aard naar boven. Dit is inderdaad Ardbeg pur sang: geturfd, rokerig, peperig, flink wat citrusfruit, assen en teer, gerookte ham… maar met een zoete twist die me echt bekoort. Vanille, melkchocolade, dessertwijn. Dit gaat vlotjes binnen. Prima sterkte overigens. Ik vind dit erg prettig drinken, hoor.

De afdronk is niet zo lang, maar wel lekker: kruidig op zachte eik en zoete rook.

Ik denk dat het niet fair zou zijn – en eigenlijk compleet nutteloos – om deze te vergelijken met de Ten, tenzij het je er enkel om gaat om uit te rekenen of je waar voor je geld krijgt. Hij is minder gebalanceerd dan de Ten, wat speelser, maar ik vind het een erg goeie aanvulling op de core-range. Deze mag blijven! Oh, by the way: een glas van 3cl is amper 76 kilocalorieën, een banaan heeft er gemiddeld zo’n 150. Dit is dus gezonder dan fruit, just sayin’.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)