Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 3 Year Old 2011/2014, Port Cask Matured, 6.000 bts
Kleur: koper
ABV: 55%

Brakke Aardbeien

Kilchoman heeft in zijn warehouses flink wat portvaten liggen van een niet-nader genoemde producent uit de Douro-vallei in Portugal. Een deel hiervan werden in 2011 te slapen gelegd en na drie jaar op ons losgelaten op een vatsterkte van 55% in 2014. Dit is dus géén finish, maar volledige rijping op Ruby Port vaten, voor alle duidelijkheid.

Hoewel de typische toetsen van Kilchoman herkenbaar zijn – turfrook, assen, citrusfruit, vanille – worden deze in dit geval volledig overstemd door het vat, dat zorgt voor toevoeging van aardbeienconfituur en frambozen milkshake. Nog wat oude, lederen boeken, een stoffige zolder en het plaatje op de neus is zo goed als compleet. Alleen… het lijkt zo out of sync met elkaar. Alsof de Kilchoman spirit en het portovat besloten hebben elkaar te tolereren, zonder te integreren. Does that make sense? De porto ligt als het ware als een laagje over de Kilchoman heen.

De aanzet is romig en betrekkelijk kruidig. Ik heb opnieuw de typische toetsen van Kilchoman – flink brak wederom – waarbij het porto-vat zijn best doet om wat rood fruit toe te voegen, maar… het vloekt een beetje. Ik krijg pruimtabak, aardbeien, kersensnoep en ingelegde rozijntjes en dat klinkt allemaal best ware het niet dat deze malt uit balans it. Hij weet niet goed welke richting hij uit wil en dat is verwarrend voor mijn brein! Zilt en rokerig, zoals ik van Kilchoman gewend ben, of toch maar rood fruit en zoetigheid bij de vleet? Dju, dit is moeilijk.

De afdronk is erg lang en betrekkelijk pikant op chilipeper, gekonfijte gember en kruidnagel. De rook blijft een eeuwigheid hangen, alsof hij wil zeggen: ‘Hey, ik ben wel degelijk een Islay whisky, hé!’

Niet echt mijn ding. Ik lust graag porto, echt waar. Ik lust ook graag Kilchoman. Maar de combinatie van de twee? Ik ben niet overtuigd van deze. Eén van de weinige Kilchoman die me niet kan bekoren.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).