Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 7 Year Old 2012/2019, Rum Finish single cask for The Nectar #413/2012, 251 bts
Kleur: licht goud
ABV: 55.8%

Suikerstok

Dit single cask werd speciaal voor The Nectar gebotteld. Na een reguliere rijping op een bourbonvat kreeg deze nog een finish op een rum-vat uit Barbados. De malt heeft zijn gebruikelijke 50ppm en de whisky werd uiteraard op vatsterkte gebotteld.

Het DNA van de bourbongerijpte Kilchoman tekent zeker present en daar kan ik alleen maar om juichen. Flink wat turfrook, citrusfruit en vanille. De invloed van het rum-vat is wat mij betreft zeker niet over the top, maar precies goed. Het voegt wat zoetigheid toe in de vorm van honing, ananas en gesuikerde amandelen. De alcohol laat zich wel voelen.

De eerste slok kan tellen! Erg krachtig, kruidig op flink wat assen, turfrook zonder weerga en heel wat citrusfruit. Pas als de brand een beetje geblust is, komen de zoete eigenschappen van het rum-vat hun ding doen. Ze voegen wat ananas, mango, marsepein en suikerstok toe. Maar desondanks blijft het toch een flink maritieme malt.

De afdronk is middellang en verrassend zoet. Nu zijn het de rum-toetsen die overheersen met flink wat vanille, mango en ananas… Oh, wacht… ja, het was te denken, hé. De turfrook en de zilte toetsen komen zich op het sterfbed toch nog even aanbieden. Wel erg droog op het einde.

De rum-invloeden zijn overduidelijk, doch onder controle, wat mij betreft, waardoor de spirit echt wel kan schitteren. Ik vind dit een erg geslaagde release.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).