Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman Machir Bay 10th Anniversary Tour, OB 2015, Bourbon Barrels, 1.500 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 58.9%

Zoet vs Zilt vs Zuur

Dit flesje stond al lang in mijn kast. Ik kocht er twee toen de Wills broertjes van Kilchoman op trektocht waren doorheen Europa met hun 4×4 om de 10de verjaardag van de distilleerderij te vieren. Voor die gelegenheid werden ook 1.500 flessen Machir Bay op vatsterkte gebotteld. Ik kocht er toen twee. De eerste overleefde niet lang, maar de tweede opende ik pas in mei 2020 ter gelegenheid van mijn tweede editie van WhisQy (Whisky in Quarantaine), mijn virtuele tastings via online stream. In tegenstelling tot de huidige versie van de Machir Bay is deze een vatting van uitsluitend bourbon barrels. Het was de opener van de avond, kan je nagaan.

Krachtige, rokerige neus op karton (géén off-note), limoen, citroen en houtskool. Zeebries en assen, overrijpe Jonagold appels en gerookte ham. Ik vind dit top.

Verrassend romige body, meteen rokerig en geturfd, maar toch met een mooie ondertoon van zoet versus zilt versus zuur. Flink wat vanille en suiker, citrusfruit (bergamot en pompelmoes) en brak water (en nog geen klein beetje ook!). Duidelijk jong, maar met een prima balans. Lekker krachtig, ook. Zoethout en witte peper. Klein bittertje van het hout.

De afdronk is heerlijk lang, begint zoet maar sterft dan een prima geturfde dood.

Dit is voor mij Kilchoman pur sang. Geweldige whisky.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).