Distilleerderij: Isle of Arran
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Arran 10 Year Old 2010/2020, BYOB-C Old Travel Poster 3, bourbon cask, 30 bts
Kleur: licht goud
ABV: 56.6%

Bijna Naakt

We kennen BYOB-C het best van hun Lads of Lobland reeks en de (nog aan de gang zijnde) Mobsters on Mopeds reeks, maar af en toe bottelen ze ook een one-off. Dit is er weer zo eentje. Na de Mortlach en de Strathearn krijgen we hier weer zo’n Old Travel Poster, deze keer een Arran uit 2010 op vatsterkte. Helaas is de reeks gelimiteerd tot 30 flessen, maar gelukkig heb ik een lopende rekening daar en zit fles 30/30 nu veilig in de verzameling. Dankzij het meegestuurde sample kan ik jullie ook nog vertellen of hij lekker is.

De neus is erg fris, fruitig en moutig. Denk aan een kom cornflakes met flinke stukken citrusfruit, papaya, overgoten met wat honing, die je verorbert terwijl je op een hooibaal zit. Vanille en een heel zachter pepertje, toefje eik en hints van gedroogde abrikozen na enkele ogenblikken. Lente in je glas en erg aangenaam.

De aanzet is krachtig, romig, mondvullend en simpelweg heerlijk. Dit is het type Arran waar ik wel van hou. Lekker actief bourbonvat en niet al te veel franjes. Naakt, bijna. Terwijl het citrusfruit nog steeds aanwezig is, evolueert dit al snel naar romige toetsen van vanillevla opgeleukt met rijpe appels en peren en hints van papaya, sterfruit en ananas. De lente gaat over in de zomer.

De afdronk is redelijk intens, middellang op gedroogd fruit, zoethout en hooi met nog een verrassende toets van kinine op het sterfbed.

Erg mooie, bijna naakte, zomerse Arran waarin de spirit het voor het zeggen heeft. Heerlijk.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).