Distilleerderij: Isle of Arran
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Arran 12 Year Old 2006/2019, Master of Distilling II – James MacTaggart, Palo Cortado Sherry Casks, 12.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 51.8%

007

In 2017 kwam een op first fill bourbonvaten gerijpte 10-jarige Arran op de markt als eerste in de reeks ‘Master of Distilling’. Ik heb ‘m helaas nooit geproefd. Twee jaar later kwam deze Master of Distilling II uit. Met een vette knipoog naar 007 (zie ook verpakking) kreeg deze officiële release de ondertitel ‘The Man With the Golden Glass’ mee. Het is een vatting van 12-jarige Arran op Palo Cortado sherryvaten.

De neus begint aangenaam, maar atypisch. Ik krijg butterscotch en nougat, maar tegelijkertijd iets zilt, hoewel dat niet blijft hangen. Het wordt snel overmeesterd door mokka en amandelschaafsel. Iets van geroosterde koffiebonen en bloemen op de achtergrond. Aardig, maar ik ben nog niet van mijn sokken geblazen.

Mooie viscositeit, maar een beetje pikant. Wordt wel heel fruitig en dat maakt me blij. Abrikozen, nectarines, vijgen en noten. Iets van limoensap en honing. Tikkeltje groen, als u begrijpt wat ik bedoel. Wat late chocolade. Wederom best aardig.

De kruiden zinderen nog lang na in de finish, waarin de invloed van de sherry nog het best tot uiting komt. Zoet versus zilt, het midden houdend tussen Amontillado en Oloroso. Een bittertje als van walnoten op het sterfbed.

Ik denk wel dat James Bond hier van zou kunnen genieten, ook al is dit neither stirred nor shaken.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).