Distilleerderij: Isle of Arran
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Arran 10 Year Old 2008/2018, The Ultimate Cask Strength, Bourbon Barrel 08/57, 222 bts
Kleur: goud
ABV: 57.9%

Stekelbes

Sinds het Nederlandse van Wees in zijn The Ultimate serie de magische grens van 1000 single casks gepasseerd is, lijkt het merkt enorm aan populariteit hebben toegenomen. En da’s prima, hoor, want er zitten de laatste jaren aardig wat pareltjes tussen. Van Arran hadden ze nog niet zo veel gebotteld. De enige release die ik me kon herinneren was er eentje uit 1998, gebotteld in 2009. Maar in 2018 hebben ze maar liefst 4 zustervaten Arran op de markt gegooid, allemaal in de Cask Strength Series.

Erg zoete neus op vanille, karamel en – vooral – marsepein. Mandarijntjes uit blik, tijm en witte peper. Schoolvoorbeeld van Arran op bourbon – naar mijn mening first fill – maar met ballen. Ik vind dit erg goed.

Komt stevig binnen, maar brandt niet. Lekker kruidig (witte peper, opnieuw, maar ook gember en zoethout en een karrenvracht aan vanille) en fruitig op appels, bannan, perzik, mandarijn en een brutale stekelbes. Deze Arran is een beetje in your face, maar dat maakt hem net charmant.

De afdronk is lang, recht-toe-recht-aan en sterft een langzame, zachte dood.

Een erg mooie, ietwat over het hoofd geziene, release van The Ultimate. Destijds (en da’s toch nog maar twee jaar geleden) ocharme 50 EUR. Koopje! Bedankt voor het sample, Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).