Distilleerderij: Isle of Arran
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Arran 13 Year Old Millennium Casks, OB 2013, 7.800 bts
Kleur: licht goud
ABV: 53.5%

Millennium

Dit is al een oudere botteling die best wel wat succes kende. De Millennium Casks is samengesteld met 35 bourbon barrels en 10 sherry hogsheads, die allemaal te slapen waren gelegd op 31 december 1999 en 1 januari 2000 (dus de laatste dag van het oude en de eerste dag van het nieuwe millennium – ocharme de sukkelaar die toen moest werken). Het resultaat was 7.800 flessen op vatsterkte in een oogstrelende verpakking.

De neus heeft verrassend veel tijd nodig om zicht te ontplooien. Eens dat gebeurt, vind ik hem zoet op Cointreau, vanille, karamel, peer en banaan. Een takje munt. Een mooie toets van marsepein en nog wat witte bessen. Maar voeg er een theelepeltje water aan toe en hij wordt lentefris. Vooral iets van noten komt dan mooi tot uiting.

Hij komt pikant binnen. Brandt toch wel een beetje. Flink wat peper en kruidnagel. Dan komen de appelsienen groots opzetten, gevolgd door bitterzoete mandarijnen en amandelen, hint van munt en zelfs wat mosterdzaad. Ook zoethout en woodsmoke doen hun duit in het zakje. Wordt lekker romig en warmend. Water doet hem nochtans deugd. Veel zoeter, romiger en ronder.

De afdronk is erg lang en gepeperd, met een bittertje en een zuurtje op het sterfbed. Doet me plots wederom aan Cointreau denken, de bitterzoete appelsienlikeur. Zelfs verdund.

Mooie Arran, maar wel wat ruw. Niet voor broekventjes. Kan best wat water verdragen (ik vind hem stukken beter met dan zonder).

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).