Distilleerderij: Isle of Arran
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Arran 8 Year Old 2010, OB 2019, Bourbon Cask 15/BB/101, The Ride to Arran, 265 bts
Kleur: goud
ABV: 55.3%

Zomers & Intens

Belgisch Arran-ambassadeur Jan Visser – uit Zammel of all places – is met dit private cask niet aan zijn proefstuk toe. Om ‘To Walk Again’ te steunen liet hij dit quarter cask bottelen. Per verkochte fles ging er 5 EUR naar het goede doel. ‘The Ride to Arran’ was een fietstocht van 800 kilometer die hij en vrienden ondernamen van 21 tot 28 juni 2019, om van België naar Arran te fietsen en daar het Malt & Music Festival mee te maken. Een memorabele trip. Hopelijk is de whisky ook memorabel (maar ik ben er best gerust op, Jan knows his stuff).

Erg frisse neus op appeltjes, amandelschaafsel en witte chocolade met gepofte rijst (yup, het is Galak Popri), vanille en graan. Hint van mirabellen en munt. Lekker.

Hij komt zijdezacht binnen, ondank het hoge ABV. Mooi mondgevoel. Lekker pittig op witte peper en gember, aangevuld met stro, appeltjes, perzik en munt. Prima verderzetting van de neus, overigens. Niet bepaald complex, maar wel erg lekker en uitnodigend. Zomers en intens.

De afdronk is lang te noemen op meer van het zelfde.

Memorabele botteling met een leuk verhaal. Thx, Benny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).