Distilleerderij: Isle of Arran
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Arran 21 Year Old, OB 2019
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Identeitscrisis

In 2019 stak Arran zijn core-range in een totaal nieuw type fles. Directe aanleiding was de opening van de tweede distilleerderij op het eiland, Lagg. Het logo is nu een gestileerde vorm van het eiland met de bekende adelaars erin en een pot still aan de zuidkust. De drievoudig omtrek van het eiland duidt op de bekende waterval. In die core-range zit ook deze 21-jarige.

Van de neus wordt ik alvast erg blij. Limoenen, abrikozen, jonge appels en een verrassende mineraliteit. Erg zacht gekruid, waardoor deze neus vooral op fruitigheid concentreert. Een mooie florale toets verschijnt, zonder hem echt te parfumeren, als u begrijpt wat ik bedoel. Een licht maritieme toets verschijnt na enkele ogenblikken. Denk zeewier en kiezels op het strand. Erg mooi!

Hij komt nogal pittig binnen met flink wat nootmuskaat, witte peper en heel even een brakke toets, alvorens de boel wat bedaart en terug de fruitige kant op gaat. Groene tuinkruiden op een schijfje limoen, perzik en een hint van witte chocolade. Maar… het verschil met de neus is toch frappant. Die beloofde eerlijke gezegd een pak meer dan de smaak levert.

De finish is best lang, maar bitter kruiden verdringen het zoete fruit.

Begrijp me niet verkeerd, dit is een lekker whisky, hoor. Maar de oudere versie van de 20-jarige vond ik toch een pak meer gebalanceerd, minder bitter op het einde en gewoonweg aangenamer. Ook de oude fles vond ik mooier. Ik slaag er maar niet in de nieuwe verpakking mooi te vinden. Lijkt wel of Arran eventjes aan een identiteitscrisis lijdt.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).