Distilleerderij: Isle of Arran
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Arran 9 Year Old 2009/2019, Private Cask #09/844 for Top Whisky, Dram242, Whiskyrestaurant De Cluysenaer and The Whiskybrowser, 292 bts
Kleur: brons
ABV: 57.6%

No-Brainer

Op het Zuid-Westvlaams Whiskyfestival in Waregem – luttele weken voor de lockdown – leerde ik deze fles kennen aan de stand van whiskyrestaurant De Cluysenaer. Ze deelde dit 9-jarige sherrybommetje met enkele andere ronkende namen uit onze contreien: Top Whisky, Dram242 en The Whiskybrowser. Ik kon hem ter plekke aanschaffen voor 80 EUR en twijfelde geen seconde. De vorige private casks – en ik heb er ondertussen toch al een paar mogen proeven – waren stuk voor stuk fantastisch. Deze zal dat ongetwijfeld ook zijn.

Ik steek mijn neus in het glas en onmiddellijk verschijnt er een glimlach op mijn tronie. Yup, het feest is begonnen. Bijzonder aromatisch op verse vijgen, rode bessen, papaya, mango, Turks Fruit, appelsien, houtlijm (in de goeie zin!), druivensuiker (à la Dextro Energy) en kokosnoot. Mooie hints van nootmuskaat en kaneel. Na enkele ogenblikken is het frisse, heldere sinaas die de boventoon voert. Hemels lekker.

Stroperige body, plakt lekker aan de tanden. Pikant op nootmuskaat, zwarte peper en zoethout, onmiddellijk gevolgd door diepzoete toetsen van ahornsiroop, honing en rood fruit. Walnoten en pruimtabak geven hem een licht bittere toets, terwijl het heldere citrusfruit herbevestigd. Dit vloeibare dessertje is iets minder ‘donker’ dan zijn voorgangers, maar tegelijk minstens even lekker.

De afdronk duurt een eeuwigheid, bitterzoet en licht drogend. Ik smak een keer of twee… en schenk me er nog eentje in.

De silver lining van de lockdown, me dunkt. Je opent flesjes die je aan de kant had gezet voor later. Blij dat ik ‘m nu al open gemaakt heb. Kostprijs zo’n 80 EUR, ik zei het al. No-brainer van het jaar.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).