Bottelaar: The Vintage Malt Whisky Company
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Finlaggan Cask Strength, b. 2017
Kleur: licht goud
ABV: 58%

Misnomer

Ik proefde al eerder de Finlaggan Cask Strength, zowel een botteling uit 2013 als eentje uit 2015. Beiden waren op 58% gebotteld en deze release van 2017 heeft eveneens dit ABV. Dan is Cask Strength natuurlijk een misnomer, want deze is duidelijk versneden naar dit gelijke alcoholpercentage. Maar goed, dat is wellicht muggenzifterij, het blijft immers een Finlaggan op hoge sterkte.

Hoewel er appels en zelfs bananen op de neus te ontwaren vallen, wordt dit flink gemaskeerd door aardse toetsen, zoete turf, iets medicinaals en assen. Betrekkelijk zilt, ook. Delicate rook. Nog iets herbaal ook, maar het geheel is wel best aangenaam als je van Islay houdt.

Verrassend zoet op smaak en hij schreeuwt gewoon ‘Lagavulin’, hoewel ik daar geen zekerheid over heb. Zilt en geturfd, mooie rookontwikkeling, sterke kruidenmix, appels en limoen, natte aarde en zoethout. Dit is een stevige jongen.

De afdronk is lang, zilt, rokerig en pikant.

Stevige Islay die niet teleurstelt. Je kan je dit flesje aanschaffen voor amper 30 EUR. Geweldig, toch? Bedankt, Pat!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)