Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Finlaggan Cask Strength

Tasting Notes Posted on vr, mei 29, 2020 16:13:28

Bottelaar: The Vintage Malt Whisky Company
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Finlaggan Cask Strength, b. 2017
Kleur: licht goud
ABV: 58%

Misnomer

Ik proefde al eerder de Finlaggan Cask Strength, zowel een botteling uit 2013 als eentje uit 2015. Beiden waren op 58% gebotteld en deze release van 2017 heeft eveneens dit ABV. Dan is Cask Strength natuurlijk een misnomer, want deze is duidelijk versneden naar dit gelijke alcoholpercentage. Maar goed, dat is wellicht muggenzifterij, het blijft immers een Finlaggan op hoge sterkte.

Hoewel er appels en zelfs bananen op de neus te ontwaren vallen, wordt dit flink gemaskeerd door aardse toetsen, zoete turf, iets medicinaals en assen. Betrekkelijk zilt, ook. Delicate rook. Nog iets herbaal ook, maar het geheel is wel best aangenaam als je van Islay houdt.

Verrassend zoet op smaak en hij schreeuwt gewoon ‘Lagavulin’, hoewel ik daar geen zekerheid over heb. Zilt en geturfd, mooie rookontwikkeling, sterke kruidenmix, appels en limoen, natte aarde en zoethout. Dit is een stevige jongen.

De afdronk is lang, zilt, rokerig en pikant.

Stevige Islay die niet teleurstelt. Je kan je dit flesje aanschaffen voor amper 30 EUR. Geweldig, toch? Bedankt, Pat!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Finlaggan Old Reserve

Tasting Notes Posted on vr, mei 29, 2020 06:12:20

Bottelaar: The Vintage Malt Whisky Company
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Finlaggan Old Reserve, b. 2017
Kleur: zonlicht
ABV: 40%

Nieuwe Schoenen

De single malt Finlaggan is genoemd naar het oude Finlaggan Castle op Islay, van waaruit de Lord of the Isles en Clan MacDonald regeerden. Vandaag schiet daar enkel nog een ruïne van over. Het was al vijf jaar geleden dat ik deze spotgoedkope Ileach proefde, maar dankzij mijn whiskygabber Pat kan ik een recente botteling proberen.

De neus is een pak romiger en ‘donkerder’ dan de recente Original Peaty. Hier krijg ik duidelijke toetsen van pindanoten, citrus, appels, karamel en butterscotch, ondersteund door delicate rook. Nieuwe schoenen… Er zit zelfs een toets van ananas op de barbecue aan. Dit valt mij erg goed mee.

Jammer dat de body zo licht is. Fanta limoen met wat turf. Kan de belofte van de neus niet invullen en dat vind ik spijtig. Desalniettemin mooie rokerigheid die steeds groter wordt, zoet versus zilt (veel vanille, trouwens) en dan wat jonge appeltjes besprenkeld met Hawaiaans zwart zout.

Een korte afdronk is mijn deel, op rook en vanille.

Erg eenvoudig, maar niet eens 30 EUR. No brainer als je op zoek bent naar een peaty daily dram. Bedankt, Pat!

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)