Bottelaar: The Vintage Malt Whisky Company
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Finlaggan Old Reserve, b. 2017
Kleur: zonlicht
ABV: 40%

Nieuwe Schoenen

De single malt Finlaggan is genoemd naar het oude Finlaggan Castle op Islay, van waaruit de Lord of the Isles en Clan MacDonald regeerden. Vandaag schiet daar enkel nog een ruïne van over. Het was al vijf jaar geleden dat ik deze spotgoedkope Ileach proefde, maar dankzij mijn whiskygabber Pat kan ik een recente botteling proberen.

De neus is een pak romiger en ‘donkerder’ dan de recente Original Peaty. Hier krijg ik duidelijke toetsen van pindanoten, citrus, appels, karamel en butterscotch, ondersteund door delicate rook. Nieuwe schoenen… Er zit zelfs een toets van ananas op de barbecue aan. Dit valt mij erg goed mee.

Jammer dat de body zo licht is. Fanta limoen met wat turf. Kan de belofte van de neus niet invullen en dat vind ik spijtig. Desalniettemin mooie rokerigheid die steeds groter wordt, zoet versus zilt (veel vanille, trouwens) en dan wat jonge appeltjes besprenkeld met Hawaiaans zwart zout.

Een korte afdronk is mijn deel, op rook en vanille.

Erg eenvoudig, maar niet eens 30 EUR. No brainer als je op zoek bent naar een peaty daily dram. Bedankt, Pat!

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)