Als mijn vriend van boven de Moerdijk op bezoek komt is het niet alleen om te ouwehoeren of herinneringen op te halen van onze prachtige reis naar Tunesië. Neen, er wordt van de gelegenheid steevast gebruik gemaakt om whisky uit te wisselen en vooral te proeven.

Deze keer bracht Imanuel zijn lieftallige echtgenote Natasha mee, maar behalve champagne en wijn konden we geen alcohol over haar lippen krijgen. Nou ja, Dearly Beloved zal ook maar eens nippen aan een glas whisky – zelfs als het de bijzonder drinkbare Bushmills 12 Select Casks (rumfinish) is.

Hoe dan ook, we begonnen zaterdagnamiddag al vroeg te aperitieven in de tuin. Het was er het ideale weertje voor. We begonnen met iets heerlijk lichts. De reeks van Bushmills: Bushmill 12 Select Casks, Bushmills 1608 (fantastische blend), Bushmills 10 Year Old Single Malt en tot slot Bushmills 16 Year Old Triple Wood. De 21-jarige Madeira Finish liet ik nog niet uit zijn doosje…

Het eten – een fantastisch 3-gangenmenu door Dearly Beloved uit de keuken getoverd – werd begeleid door proevertjes van Glenglassaugh’s The Spirit Drink That Dare Not Speak Its Name, Malts of Scotland’s Littlemill 1990 en Glen Keith 1990, een Isle of Jura 10 Year Old. Bij het dessert werd Auchentoshan 1988 Bordeaux Wine Finish en Aberlour a’bunadh (batch 24) geserveerd.

Voor de koffie nog gauw een Bruichladdich X4 Islay Spirit en als slaapmutsje… een Port Ellen 7th Release. Ik hoef u niet te vertellen dat we sliepen als een baby.

Vanmiddag, alvorens de terugweg naar Zoetermeer aan te vatten, proefden we nog drie Tamdhu’s naast elkaar: Tamdhu NAS, een oude Tamdhu 10 Year Old (gebotteld in de jaren ’80!) en de Tamdhu 18 Year Old (die Imanuel als geschenk achterliet – waarvoor dank!). Terwijl we het er beide over eens waren dat de Tamdhu NAS een kaarterswhisky is, ging Imanuel’s voorkeur uit naar de 18 Year Old, terwijl ik de oude 10 Year Old de beste vond. Volledige tasting notes volgen!

Voorts wil ik van de gelegenheid gebruik maken om Imanuel en Natasha van harte te bedanken voor de fantastische whisky-geschenken die ze meegebracht hadden.

Zo kon ik de Bruichladdich XVII Rum Cask en Tamdhu 18 aan mijn cabinet toevoegen, alsook ‘flesrestjes’ van Guillon (een mij nog onbekende Franse whisky uit de champagnestreek), een ‘flesrestje’ van Frysk Hynder (een mij nog onbekende Nederlandse whisky uit Friesland), een miniatuurtje van Laphroaig 10 Year Old en twee samples van Bruichladdich 1989 Black Art.

Ik tel al af naar je volgende bezoek, Imanuel smiley

May the Malt be with you!