Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 10 Year Old 2008/2019 for Spirits in the Sky 2019, Cask #7778
Kleur: mahonie
ABV: 59.8%

Mierzoet & Umami

Ik hoop dat de coronacrisis snel overwaait, want in november wil ik weer erg graag naar het beste whiskyfestival dat ons kleine landje rijk is: Spirits in the Sky. Vorig jaar brachten Mario en zijn team een single cask Highland Park uit ter ere van hun festival.

Bijzonder krachtige neus op rosbief, rozijnen, pruimenlikeur, walnoten en dadelconfituur zoals je die in Tunesië bij het ontbijt krijgt. Mierzoet en umami. Pruimtabak en een lichte rokerigheid zoals we die van Highland Park gewend zijn. Wel een bijzonder actief vaatje, hoor – wetende dat het een refill hogshead was!

Ook op de tong is het onmiddellijk een flinke bom! Donkere sherrytoetsen (donker fruit, kruidnagel, chilipepers) aangevuld met flink wat umami toetsen als vleesjus en pruimtabak. Het is groots, maar tegelijkertijd een beetje te veel van het goede voor mij. De rokerigheid is alvast groter dan de neus deed vermoeden. Dit is echt een krachtige smaakbom.

De afdronk duurt een eeuwigheid, zet je speekselklieren serieus aan het werk en eindigt met een mooie toets van kersensap.

Een whisky die wellicht zal polariseren. Sommigen gaan hen absolute top vinden, sommige gaan hem over the top vinden. Ik zit in het tweede kamp, moet ik bekennen. Maar lekker is hij zeker.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).