Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 9 Year Old 1988/1998 Signatory Vintage, Sherry Butt #10701, 720 bts
Kleur: licht goud
ABV: 58.0%

Weirdo

Goh, da’s echt al wel een gouwe ouwe, gebotteld in de ouwerwetse dumpy flesjes die Signatory vorige eeuw gebruikte. Gestookt in 1988 (het jaar waarin ondergetekende zijn rijbewijs haalde) en gebotteld in 1998. De malt rijpte 9 jaar op een sherry vat en zit ondertussen dus al meer dan dubbel zo lang in de fles.

De neus is op zijn zachts gezegd weird! Ik heb enerzijds maritieme toetsen (kust, rotsen, mos) en anderzijds toetsen die duidelijk afkomstig zijn van het sherryvat (leder, appelsienen), maar dat geheel wordt wat ontsierd door rauw vlees, zout en een beetje OBE. Daarnaast iets zurig van rottende plantenresten en stilstaand water. Wat een kakafonie is me dat!

Op smaak is het beter, maar nog altijd niet top. Nu gelukkig wat typische HP trekjes als heide, appelsien, zoethout en rook, maar tegelijkertijd best spirity en scherp op chilipepers.

De afdronk brengt flink wat soelaas, want die is eigenlijk erg genietbaar. Donkerzoet, light drogend en zalig zoet op abrikozen en mango.

Wat een weirdo! De neus leek nergens naar, de smaak was een dubbeltje op zijn kant, maar de finish is heerlijk. Wat een vreemde, doch leuke, ervaring. Thanks, Manny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).