Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park Scottish Ballet 50, OB 2019, 5.000 bts
Kleur: goud
ABV: 40%

Opgeklopt Eiwit

Het Scottish Ballet – officieel Scotland’s National Dance Company – vierde in 2019 haar 50-jarige bestaan. Afgezien van het feit dat het inderdaad een compagnie van danser is, doen ze ook veel charitatief werk. Zo organiseren ze – om maar één voorbeeld te noemen – creatieve danslessen voor Parkinson patiënten. Highland Park vond dat het tijd was om ook hun steentje bij te dragen en Master Blender Gordon Motion creëerde deze expressie. Van de opbrengst van de 5.000 flessen wordt een deel geschonken aan het vrijwilligerswerk van Scottish Ballet.

Op de neus – die redelijk gepeperd is – krijg ik vooral aardse tonen, peperkoek en licht bittere appelsienen. Dat wordt ondersteund door een lichte rokerigheid, groene tuinkruiden en zachte karamel. Nog iets van stalgeur en… euh… opgeklopt eiwit. Grenenhout.

Qua mondgevoel is hij verrassend zacht, bijna waterachtig. Van het fruit schiet niet zo veel meer over, ik krijg nu vooral karamel, hout en kruiden. Licht rottende appelsienen (géén off-note!) met flink wat peper en gember. De typische Orkney turf doet zijn duit in het zakje, maar rokerig gaan we deze Highland Park niet noemen.

De afdronk is het beste stuk van deze HP: lang, warm, donkerzoet en zacht rokerig.

Ik zou liegen als ik zeg dat ik deze HP echt goed vindt. Bedankt, Benny!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).