Brouwerij: Brouwerij en Stokerij Wilderen
Regio: België
Fles: Wilderen Cuvée Clarisse Batch 2, 75cl
Kleur: roodbruin
ABV: 10.2%

Clarisse

Ik beken, ik ben niet zo zot van hun whisky Wild Weasel en ook hun gin Double You kan me niet meteen bekoren, maar toen ik in december vorig jaar hun biertje Cuvée Clarisse proefde werd ik toch een beetje wild van Wilderen (ziet u wat ik daar deed?). Dit robijnrood biertje van hoge gisting won World’s Best Style Winner in 2019 én 2019 op de World Beer Awards en kijk nu: Batch 2 werd onlangs gelanceerd. Deze keer pakte ik maar meteen een grote fles mee, want deze is een ‘strong Belgian beer whisky infused’. Hij schenkt roodbruin met een hoge, beige kraag met grote bellen die lang blijven staan. Dat ziet er smakelijk uit!

De neus is zoet en donker, als u begrijpt wat ik bedoel. Overrijpe banaan en een licht bittere toets van chicorei. Een zachte kruidige hoptoets, maar van de whisky geen spoor (althans niet dat ik kan ontdekken), behoudens misschien een toets van geblakerd eikenhout. Karamel en hint van chocolade.

Hij is lekker romig op de tong, zoetzuur op rood fruit en grapefruit, een vleugje karamel (veel minder dan op de neus) en – maar dat kan ook mijn verbeelding zijn – een toets van whisky. Hoera! Dan toch. Ondanks het hoge ABV en zijn romige body kan je hier toch flink van doordrinken.

Hij blijft niet erg lang hangen, maar dat is niet erg. Het is tenslotte een biertje…

Hij houdt mooi het midden tussen een frisse, zomerse doordrinker en een degustatiebier en is in mijn ogen (lees: smaakpapillen) nog net iets beter dan de eerste batch. Dit ga ik nog in huis halen.

Geproefd door Mark Dermul op 10-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).