Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 18 Year Old 1990 Natural Cask Strength, OB 2009, 3210 bts
Kleur: brons
ABV: 54.9%

Corona

Mannochmore – een distilleerderij die je op hetzelfde terrein kan vinden als Glenlossie – is één van Diageo’s werkpaarden voor de blends. Er zijn maar een handjevol officiële releases en dit is er eentje uit 1990 – een jaartal waarvan maar twee officiële releases bestaan: de 25-jarige uit 2016 in de jaarlijkse Special Releases en deze 18-jarige uit 2009 op vatsterkte.

Donkerzoete en mild herbale neus op – in willekeurige volgorde, want elke keer ik mijn neus in het glas steek, krijg ik iets nieuws! – Café Noir koekjes, schoensmeer, tropisch fruit als kiwi, dadels en pruimen, veenbessensap, koude espresso, mokka en munt. Ik vind deze neus simpelweg heerlijk.

Hij is krachtig, kruidig (een karrenvracht aan nootmuskaat!), romig en vertoont flink wat eik – zonder oaky te worden – terwijl appelsienen en abrikozen hun fruitige collega’s aan de kant schuiven. Gember en vanille. De munt keert weer en wat pindanoten verschijnen. Midpalate verschijnt wat kandijsiroop.

De afdronk is zoet, blijft pittig en duurt lekker lang.

Toegegeven, veel Mannochmore proefde ik nog niet, maar deze is wel erg, erg goed! Ik proefde deze in het midden van de Coronacrisis, terwijl ik verplicht van thuis uit moet werken. Als dit het type dram is dat ik dan op tafel kan zetten, dan hoop ik dat mijn quarantaine nog lang mag duren! Hij is nog te koop voor zo’n 300 EUR. Niet goedkoop, natuurlijk, voor een 18-jarige. Maar ik heb het er voor over.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).