Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 28 Year Old 1982/2011 Bladnoch Forum, Hogshead #2853, 270 bts
Kleur: stro
ABV: 52.1%

Kruisbes & Lychee

Ik beken, Mannochmore is een distilleerderij die amper op mijn radar verschijnt. In de twee decennia dat ik al whisky sip, is dit nog maar mijn vijfde ontmoeting met deze Speysider. Ik kijk er zelf van op. Vandaag eentje die bijna drie decennia lang op vat zat en bijna een decennium geleden op de markt werd gebracht door de voormalige eigenaars van de Bladnoch Distillery. Ondanks de lange rijping heeft hij toch bleke kleur. Refill, dus.

Zeer aantrekkelijke neus op flink wat herbale toetsen (bloemen en hooi), aangevuld met een geprakte banaan, aardbeienconfituur, kruisbes en lychee, snuiftabak, potloodslijpsel, verse theeblaadjes en colasnoepjes. Hint van roomijs. Gember en zoethout. Leuk!

Lekker kruidig op smaak met een mooie body. Olieachtig. Appels, meloen, citrus, lychee en nog wat ander Europees fruit, maar ook vanille, gember, zoethout en iets van nootmuskaat. Hint van te lang getrokken thee en zelfs een korreltje zout. Midpalate wordt hij een tikkeltje droog met wat subtiele eik. De alcohol is mooi geïntegreerd, waardoor hij niet bijt, maar wel punch heeft.

De afdronk blijft pittig gepeperd en is betrekkelijk lang, maar aan het eind van de rit is je mond wel helemaal droog.

Een erg lekkere Mannochmore, maar helaas onvindbaar geworden.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).