Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 17 Year Old 1997/2015 Adelphi, Cask #853 for Paul Ullrich AG, 190 bts
Kleur: goud
ABV: 57.0%

Herbaal & Bitterzoet

In 1896 werd Benrinnes verwoest door een grote brand en dienden de eigenaars flink wat renovaties uit te voeren om ze terug up and running te krijgen. In 1956 werd ze nog eens helemaal vernieuwd en in 1964 werd de maltfloor vervangen door een Saladin Box, die op haar  beurt in 1984 op pensioen ging. Vandaag de dag gaat 95% an de productie naar de blenders – met Johnnie Walker op kop – en is Benrinnes als officiële release amper te vinden. We proeven een onafhankelijke botteling van Adelphi, die enkele jaren geleden een single cask bottelde voor Paul Ullrich AG, een keten van spiritswinkels in Zwitserland.

De neus is fruitig, maar tegelijkertijd erg herbaal. Denk appels en pompelmoes tegenover varens en bloemen die op het punt staan te verwelken. Na enkele ogenblikken evolueert het naar vers appelsiensap op steroïden, terwijl de lichte off-note snel vervliegt. Nog wat karamel en vanille in de mix, maar het is vooral het citrusfruit dat hier met de aandacht gaat lopen.

Het alcoholpercentage beloofde een trap tegen de tanden, maar die blijft uit. Tuurlijk, hij is krachtig, maar branden doet hij niet. Bitterzoet van pompelmoes en kinine, maar tevens een citroensorbet met groene tuinkruiden. Mooi, helder, fris.

De afdronk gaat langzaam maar zeker van zoet naar bitter, zonder dat hij over de top gaat. Die afdronk mocht wat mij betreft nog net iets langer zijn.

De tuinkruiden op de neus verrasten me toch enigszins, maar afgezien daarvan een schoolvoorbeeld van een goed gerijpte Benrinnes.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).