Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 17 Year Old 1979/1996 Scott’s Selection
Kleur: goud
ABV: 62.7%

FWP

De distilleerderij, opgericht in 1826, ontleent haar naam aan de Ben Rinnes, een berg met een hoogte van 840 meter. In de Great Speyside Floods van 1829 werd ze echter volledig weggevaagd en diende herbouwd. De huidige distilleerderij dateert van 1835. We proeven een auldie van Scott’s Selection, die in 1979 werd gestookt en ondertussen al langer op fles zit dan hij op vat gezeten heeft. Om maar te zeggen… Het ABV is verrassend hoog, op zijn zachtst gezegd.

De typische toetsen van citrusfruit, bloemen en groene kruiden tekenen hier op de neus alvast present. Citroengras, vanille en iets van eik maken het plaatje compleet. Schoolvoorbeeld van Benrinnes.

Ondanks het hoge ABV komt hij goed drinkbaar binnen. Ja, krachtig uiteraard, maar niet onoverkomelijk. Echter, wat me opvalt is dat er een parfumachtige toets op de tong verschijnt. Dat wordt wat omfloerst met citrusfruit en vanille, peper en eikenhout, maar schemert toch door en doet een beetje afbreuk aan het geheel – dat voor de rest uitstekend is, versta me niet verkeerd.

De afdronk is lang, redelijk scherp en bitterzoet.

Erg goeie Benrinnes uit een lang vervlogen verleden ondertussen. Enkel jammer van dat FWP op smaak.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).