Distilleerderij: Craigellachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Craigellachie 10 Year Old 2008/2018 WhiskyBroker, 1st Fill Pedro Ximenez Sherry Octave Finish, 170 bts
Kleur: brons
ABV: 54.9%

Krachtpatser

Ja, bij WhiskyBroker houden ze wel van hun PX octaafjes. Ook deze jonge Craigellachie 2008 kreeg een finish op zo’n klein sherryvat. Benieuwd wat dat geeft.

Nou, van het eerder delicate karakter van Craigellachie schiet niet veel meer over. Het PX vaatje heeft deze malt – althans op de neus – helemaal in zijn macht. Flink wat aardse toetsen, bouillon en zurige eik gaan een handjevol pruimen vooraf. Een karrenvracht aan noten verschijnt, samen met hints van cappuccino, honing en karamel. Nog iets van leder en origine chocolade. Interessant, maar niet echt makkelijk, vind ik.

Ouch! Punchy en pikant, hoor! Flink wat kruidnagel, chilipeper en een hint van gekonfijte gember. Zelfs een druppeltje tabasco. Ik hap naar adem. Vooral noten op smaak, met slechts een beetje donkerzoet fruit. Deze malt kan je bijna kauwen. Vanaf de tweede slok komt het donkerzoete fruit veel beter toch zijn recht en wordt het umami kantje van de malt wat gecounterd waardoor hij echt wel lekker begint te worden. De derde – en laatste slok – is erg lekker!

De afdronk is erg kruidig, warm en zoet, maar ook flink herbaal en notig.

Krachtpatser die mijn verwachtingen compleet overtreft. Een onverwachte hoogvlieger. Bedankt, Anthony!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).