Distilleerderij: Royal Brackla
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Royal Brackla 13 Year Old 2000/2014 Blackadder Raw Cask, hogshead #313253, 312 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 58.0%

Niks Bijzonders

De Brackla distilleerderij – opgericht door Captain William Fraser of Brackla in 1812 – ligt vlakbij Cawdor Castle, bekend van Shakespeare’s Macbeth. In 1835 kreeg ze een royal warrant van King William IV en sindsdien mag ze zichzelf dus Royal Brackla noemen. We proeven een betrekkelijke jonge malt uit 2000, gebotteld door Robin Tucek en de zijnen in 2014 in de befaamde Raw Cask serie.

Lentefrisse neus op appels en perzik, terwijl op de achtergrond een schijfje limoen zich gedeisd houdt. Je zou niet zeggen dat deze op 58% zit, zo zacht ruikt hij. In de verte nog een toets van chicorei, vanille en mokka. Niks mis mee, maar ook niks bijzonders.

Prima body, hoor. Lekker romig. Mierzoet wel, op appels en vanille. Dan schemert er wat karamel door om gevolgd te worden door heel wat citrusfruit. Denk citroen, mandarijn en limoen. Wederom: niks mis mee, maar niks bijzonders. En neen, hij hoeft geen water. Dit gaat gevaarlijk vlot binnen.

De afdronk is een prima verderzetting van zowel neus als smaak. Betrekkelijk lang, dat wel.

Compleet foutloze, maar eerder gewone malt. Goh, dit was nog maar mijn 8e Brackla. Op een totaal van zo’n 4.300 geproefde whisky’s is dat een druppel op een hete plaat, toch. Zegt genoeg, zeker?

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).