Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: Cooley 11 Year Old 1992/2019, Cadenhead’s Big Open Day Tasting 2019
Kleur: goud
ABV: 53.4%

20

Controverse

Het was u wellicht ook opgevallen: de whiskey werd gedistilleerd in 1992 en gebotteld in mei 2019. Dan moet hij dus 27 jaar oud zijn. Toch staat er op het label slechts 11 Year Old. Hoe dat komt? Wel… een Irish Whiskey mag enkel zo genoemd worden indien hij ook in Ierland gerijpt heeft, maar dit vat werd al in 2003 naar Schotland verhuisd om daar nog 16 jaar extra te rijpen. Vreemde regelgeving maar there you have it.  En Cadenhead is niet vies van een controverse meer of minder, natuurlijk.

De neus maakt duidelijk dat dit een Connemara in vermomming is. De turf is herkenbaar, zij het wel dat hij in plaats van rokerige toetsen nu eerder boerderijgeuren voortbrengt. Daarnaast flink wat zoetigheid in de vorm van gedroogd fruit. Denk ananas, perzik, mango en limoen. En wat lekker, zeg!

Heerlijke body en onmiddellijk mondvullend. Je kan deze bijna kauwen. Opnieuw flink wat geel en gedroogd fruit, maar nu ook wat kiezels en gyproc. Ik moet bijna aan Springbank denken. Meloen, ananas, mango en flink wat turf. Nu toch een mooie rookontwikkeling. Hij wordt lekker kruidig en zet je mond helemaal warm. Heerlijk!

De afdronk is lekker lang, bijna pikant, met een zalige balans tussen rokerigheid en fruitigheid.

Uitstekende Cooley die dankzij de veel langere rijping dan het label doet vermoeden, flirt met tropisch fruit terwijl er nog voldoende rokerigheid is om hem lekker spannend te maken.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).