Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cooley 11 Year Old 1992 Malts Festival 2019 Cadenheads

Tasting Notes Posted on vr, maart 20, 2020 16:23:39

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: Cooley 11 Year Old 1992/2019, Cadenhead’s Big Open Day Tasting 2019
Kleur: goud
ABV: 53.4%

20

Controverse

Het was u wellicht ook opgevallen: de whiskey werd gedistilleerd in 1992 en gebotteld in mei 2019. Dan moet hij dus 27 jaar oud zijn. Toch staat er op het label slechts 11 Year Old. Hoe dat komt? Wel… een Irish Whiskey mag enkel zo genoemd worden indien hij ook in Ierland gerijpt heeft, maar dit vat werd al in 2003 naar Schotland verhuisd om daar nog 16 jaar extra te rijpen. Vreemde regelgeving maar there you have it.  En Cadenhead is niet vies van een controverse meer of minder, natuurlijk.

De neus maakt duidelijk dat dit een Connemara in vermomming is. De turf is herkenbaar, zij het wel dat hij in plaats van rokerige toetsen nu eerder boerderijgeuren voortbrengt. Daarnaast flink wat zoetigheid in de vorm van gedroogd fruit. Denk ananas, perzik, mango en limoen. En wat lekker, zeg!

Heerlijke body en onmiddellijk mondvullend. Je kan deze bijna kauwen. Opnieuw flink wat geel en gedroogd fruit, maar nu ook wat kiezels en gyproc. Ik moet bijna aan Springbank denken. Meloen, ananas, mango en flink wat turf. Nu toch een mooie rookontwikkeling. Hij wordt lekker kruidig en zet je mond helemaal warm. Heerlijk!

De afdronk is lekker lang, bijna pikant, met een zalige balans tussen rokerigheid en fruitigheid.

Uitstekende Cooley die dankzij de veel langere rijping dan het label doet vermoeden, flirt met tropisch fruit terwijl er nog voldoende rokerigheid is om hem lekker spannend te maken.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Irish Single Malt Whiskey 17 Year Old 2001 Rolf Kaspar

Mark's Whisky Ramblings Posted on vr, maart 20, 2020 06:21:49

Distilleerderij: Onbekend
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt Whiskey 17 Year Old 2001/2019 Rolf Kaspar for Hotel Essener Hof, cask #3379, 221 bts
Kleur: licht goud
ABV: 55.9%

Fruitkauwgum

Begin 2019 werd deze 17-jarige Ierse whiskey – waarvan de afkomst geheim wordt gehouden – gebotteld door het Duitse Rolf Kaspar voor het Hotel Essener Hof in Essen, Duitsland. De bottelaar en het hotel werken vaker samen om tastings te geven van zowel whisky als gin en andere distillaten.

De neus prikkelt een beetje, maar offreert wel onmiddellijk erg snoeperige en tropische fruit toetsen. Ik lijk te ruiken aan een potje roomijs met mango- en kiwismaak, overgoten met een siroop van ananas en perzik. Na enkele ogenblikken verschijnt er nog een grassige toets en iets van noten. Zalig zomers.

Op smaak komt al dat tropische fruit direct terug, zij het wel in erg snoeperige, bijna kauwgumachtige vorm. Hij kan de tropische, fruitige belofte van de neus niet helemaal waarmaken. Dat neemt niet weg dat dit erg aangenaam is. Op het randje van guimauve, maar jammer genoeg net niet. Wel een pittig pepertje om één en ander wat punch te geven.

Hoewel neus en smaak erg goed meevallen, is de finish een tikkeltje te bitter en te droog om top te zijn.

De gasten van het 4-sterren Essener Hof mogen zich gelukkig prijzen dat dit op het schap staat. Erg leuke Ierse single cask whiskey aan een mooie prijs. Je kan hem vandaag de dag nog vinden voor zo’n 100 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).