Distilleerderij: Onbekend
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt Whiskey 17 Year Old 2001/2019 Rolf Kaspar for Hotel Essener Hof, cask #3379, 221 bts
Kleur: licht goud
ABV: 55.9%

Fruitkauwgum

Begin 2019 werd deze 17-jarige Ierse whiskey – waarvan de afkomst geheim wordt gehouden – gebotteld door het Duitse Rolf Kaspar voor het Hotel Essener Hof in Essen, Duitsland. De bottelaar en het hotel werken vaker samen om tastings te geven van zowel whisky als gin en andere distillaten.

De neus prikkelt een beetje, maar offreert wel onmiddellijk erg snoeperige en tropische fruit toetsen. Ik lijk te ruiken aan een potje roomijs met mango- en kiwismaak, overgoten met een siroop van ananas en perzik. Na enkele ogenblikken verschijnt er nog een grassige toets en iets van noten. Zalig zomers.

Op smaak komt al dat tropische fruit direct terug, zij het wel in erg snoeperige, bijna kauwgumachtige vorm. Hij kan de tropische, fruitige belofte van de neus niet helemaal waarmaken. Dat neemt niet weg dat dit erg aangenaam is. Op het randje van guimauve, maar jammer genoeg net niet. Wel een pittig pepertje om één en ander wat punch te geven.

Hoewel neus en smaak erg goed meevallen, is de finish een tikkeltje te bitter en te droog om top te zijn.

De gasten van het 4-sterren Essener Hof mogen zich gelukkig prijzen dat dit op het schap staat. Erg leuke Ierse single cask whiskey aan een mooie prijs. Je kan hem vandaag de dag nog vinden voor zo’n 100 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).