Distilleerderij: Cardhu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Cardhu 15 Year Old
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Quarte Quart

Cardhu werd in 1824 gebouwd door John Cumming – weliswaar als Cardow – in hartje Speyside. In 1893 werd de distilleerderij gekocht door John Walker & Sons om zichzelf te verzekeren van voldoende Speyside stijl whisky voor hun steeds populairder wordende blends. Wij proeven vandaag hun 15-jarige single malt.

De neus is erg gesloten, moet ik zeggen. Het duurt enkele minuten alvorens hij mits wat handwarmte zijn geheimen prijsgeeft. Wat gebakken appels, mandarijnen, meubelpoets en een florale toets die me richting lavendel stuurt. Graankoekjes, honing en moutsuikers. Het verschil met de 12-jarige is significant, vind ik.

Lekker olieachtig op de tong. Zoete mout, appelsien – schil incluis – perzik en toffee. Quatre quart cake. Midpalate wordt hij zelfs een tikkeltje kruidig en drogend. Maar als ik eerlijk ben, vind ik de 12-jarige op smaak gewoon leuker.

De middellange afdronk is verrassend drogend en krijgt nog een kleine uplift van menthol.

Hij heeft iets meer diepgang dan zijn jongere broertje – zeker op de neus – maar complex gaan we hem nog niet noemen.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).