Brouwerij: Abbaye Des Rocs
Regio: België
Fles: Abbaye Des Rocs 1979 Bruin, 330ml
Kleur: roodbruin
ABV: 9.0%

Chicorei

Jean-Pierre Elior en zijn echtgenote Marie-Jeanne Bertiau richtten in 1979 de microbrouwerij Abbaye des Rocs op in Montignies-sur-Roc, iets ten zuidwesten van Bergen, nabij de Franse grens. Momenteel wordt het familiebedrijf gerund door de tweede generatie, dochter Nathalie Eloir en haar man Georges Levecq. Het assortiment omvat een blonde en bruine (die laatste gaan we zo meteen proeven), La Montagnarde (genaamd naar de inwoners), La Blanche (dubbel wit), Triple Impériale, La Grande Cru, La nuit étoillée, La Passe Tout Outre en La Marcelin. Ik beken, ik was aangetrokken tot dit flesjes omdat het om een ‘single malt bier’ gaat. Hij schenkt roodbruin met een beige kraag met kleine bellen die relatief snel verdwijnt.

De initiële neus vind ik niet bepaald aantrekkelijk. Hij is erg yeasty en bitter en doet me zelfs heel even aan een openbaar urinoir denken. Oesje! Pas na een dikke minuut wordt hij aangenaam, dus is de eerste indruk snel vergeven. Nu krijg ik rood fruit en zelfs iets wat me aan rode wijn doet denken. Na twee minuten wordt dat zelfs kandijsuiker. Van een goeie evolutie gesproken!

Op smaak is hij bitterzoet waarbij hij flink wat tannine verraadt, alsof ik op een druivenpit gebeten heb, terwijl er ook donkerzoete toetsen verschijnen van allerhande fruit. Druiven, rozijnen, hint van chocolade. Dan is het één en al chicorei en verbrand hout. Wederom geen liefde op het eerste gezicht, maar interessant is dit alleszins.

De afdronk is wel mooi. Donkerzoet met slechts een lichte bitterheid.

Net iets te bitter om helemaal te bevallen. Pas in de afdronk wordt die bitterheid overstemt door zoet fruit, maar dan is het kalf al verdronken.

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).