Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 21 Year Old 1992/2014 Cadenheads Small batch, Christmas Bottling for The Nectar, Bourbon Hogshead, 222 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 50.4%

Potlood

In 2014 kon je deze Clynelish van Cadenhead onder je Kerstboom leggen, want het was de Christmas Bottling voor Belgisch importeur The Nectar. Ik schonk hem onlangs op een tasting en hij kon op flink wat bijval rekenen. Hij is bijzonder bleek.

Heerlijke, romige neus op flink wat citusschillen, een karrenvracht aan vanille en groene kruiden, wat amandelschaafsel op de achtergrond. Maar wat me hier vooral opvalt – en erg bevalt – is een toets van potlood – zowel het slijpsel als de grafiet. Zalig!

Op smaak komt er naast het zoete fruit – dat nu ook perzik en ananas en zelfs een verloren gelopen aardbei omvat – ook wat gras en moutsuikers aan te pas. Het geheel heeft nog een bittertje als van kinine en wat zoethout. Hij heeft ook – en dat kom je toch niet zo vaak tegen – een prachtig spoortje woodsmoke dat hem flink wat diepgang geeft. Zalig (ja, Mark, dat zei je al).

De afdronk is lang, pittig op vanille, citrus en woodsmoke. Hij zet je mond aan het tintelen gedurende lange minuten. Zalig (oké, we hebben het begrepen)!

Zalige (stop het!) Clynelish met een vuil kantje.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).